Logga in här

Checklista: 7 måsten inför festen

Det bästa receptet till en lyckad fest är ofta ett sinne för detaljer: ljud, ljus, tilltugg och planering. Bland annat. Mitt kök listar vad du bör ha koll på för att tillställningen din ska förbli på gästernas läppar även efter hemgång.

Personlig inbjudan

Redan innan festen äger rum sätter du tonen för kvällen i och med den inbjudan du skickar ut. Det är därför viktigt att du är såväl noggrann som personlig, och inkluderar information som: tid, plats, klädsel, datum för svar och om det bjuds på mat. Bjuds det på mat kan en fråga om eventuella allergier med fördel ställas.

Planera – undvik missar

För att undvika stress och så misstag bör du planera, inhandla och förbereda så mycket som möjligt i god tid. Råvaror till maten bör du handla efter säsong för att försäkra dig om kvaliteten. Den dryck du tänkt att servera bör vara välvald i relation till maten och rätt tempererad vid servering.

Dryck och is

Att köpa in dryck så det räcker till dina gäster är ett sätt att visa din tacksamhet gentemot dem. Sparar du kvittot får du lämna tillbaka det som blir över på Systembolaget, så var generös. Glöm inte heller ett alkoholfritt alternativ så att samtliga gäster känner sig inkluderade. Sist men inte minst: glöm inte isen!

Läs också: 3 recept på god välkomstbål

Passande musik

Utan musik – ingen fest, brukar det heta. Därför är en passande spellista centralt. Har du svårt för att välja musik kan du antingen låta någon musikintresserad vän lösa saken – de brukar älska det – eller förlita dig på en av de många spellistor som erbjuds helt gratis på musiktjänsten Spotify.

Fin dukning

En detalj som sätter guldkant på en tillställning är en ambitiös dukning. Det gör helheten mer elegant. Försäkra dig därför om att du har vad som krävs för en fin dukningen: porslin, glas, bestick, uppläggningsfat och skålar. Servetter, ljus, dukar och blommor är en vass start.

Mat- och sittplatser

Med hjälp av bordsplacering försäkrar du dig om att det finns tillräckligt med platser för dina gäster. Det kan även få gästen att känna sig sedd – och möjliggöra för nya möten och samtal under kvällen. En soffa, bänk i trädgården eller hög med kuddar på golvet gör det lättare för dina gäster att mingla.

Läs också: Snabb dessert med jordgubbar

Kaffe och dessert

Kaffe på maten? Det är ofta uppskattat. Du kan redan på förhand plocka fram kaffekoppar och låna in termosar av vänner och bekanta om det saknas. Du kan även placera desserten på ett serveringsfat i kylen, förutsatt att du klär fatet i plastfolie så inte smaker från annan icke-försluten mat tar vid.