Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chardonnay – lär dig om kända druvan och vinet

Chardonnayvin är ett vin med stor variation. Druvan är en av de mesta använda världen om, och användningsområdet för vinet är stort.
Chardonnaydruvan utgör en viktig ingrediens i en stor majoritet av mousserande viner som framställs runt om i världen.
Till Chardonnayvin kan man äta rökt ost. Gärna Goudaost exempelvis som har en mer subtil smak.
Chardonnayviner finns i ett stort utbud och har en otrolig bredd i både karaktär, doft och smak. Det är få viner som beskrivs som så användbara som just chardonnay. Mitt Kök har tips och fakta på allt du kan tänkas behöva veta om detta vin!

Friskt, syrligt, fylligt, sött, tropiskt, ultratorrt och mousserande till stilla – listan är lång på  chardonnayvinernas smakegenskaper. Dess stora variation gör att vinet passar till såväl, fisk, rökta ostar, kött men minst likaväl att bara avnjuta iskallt utan tillbehör.

Smaken av chardonnay-druvor sägs vara neutral och påverkas av den jordmån de odlas i, klimat och i vilken typ av ekfat den lagras i. Själva druvan är den mest odlade gröna druvan i hela världen och utgör en viktig ingrediens i en stor majoritet av mousserande viner som framställs runt om i världen, bland annat champagne.

Världens mest odlade vitvinsdruva

Ingen annan druva odlas så flitigt i världen som just chardonnay-druvan. Med sitt ursprung i  Frankrike har druvan under lång tid varit berömd i Bourgogneregionen i landet, men nu har den även brett ut sig i de flesta av de stora vinproducerande länderna i världen inklusive Italien, USA,  Sydafrika, Nya Zeeland och Australien.

Läs också: Allt du vill veta om pinot noir

Lagring och smak

Chardonnay associeras ofta med fylliga vita viner med påtaglig fatkaraktär. Oftast lagras chardonnay-viner i ek på grund av dess smak som åldrandet producerar fram. Smaken av druvan är inte särskilt aromatisk utan får snarare ofta smak av milda citrusfrukter och äpple och många gånger efter lagring förekommer smak av päron samt en viss smörighet. Smaken kan bli ganska skarp utan malolaktisk jäsning som är den process under vilken bakterier gör om äppelsyra till mjölksyra vilket resulterar i att vinet blir rundare och mjukare.

Passar till fest såsom husmanskost

Det finns många typer av mat som kompletterar chardonnay-viner. Söker man ett passande vin till husmanskost såsom till festligare middag är chardonnay ett perfekt alternativ.

Här följer olika maträtter som vinet kan kombineras med:

Fisk och skaldjur: De citrusaktiga smakerna som förknippas med chardonnay passar med hummer, lax och många andra skaldjur.

Rökta ostar: Till rökta ostar som gouda som har en mer subtil smak.

Fläsk: Vinet passar till milda rätter med fläskkött.
Såser: Till lätta, krämiga såser som serveras till kyckling.

Viktigt att tänka på är att välja chardonnay-viner till mildare mat som inte dominerar de lätta smaknyanserna. Har man det med sig som grundtanke är det fritt fram att kombinera, smaka och utforska sig fram i vinets oändliga möjligheter.

Källor: Vinbanken  Vinjournalen The Winery Club  Wikipedia

Läs också: Allt du vill veta om shiraz