Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Cassandras violtårta

Cassandras violtårta

Cassandra Lundgren, 26, är norrländskan som älskar att baka. I år är hon en av deltagarna i Hela Sverige bakar och hennes violtårta blev en stor favorit hos juryn. Här är receptet från första avsnittet av ”Hela Sverige bakar” i Sjuan. 

Med rötterna i Norrland bor hon nu i Stockholm och äter hembakad efterrätt varje fredag, lördag och söndag, utan undantag. Cassandra Lundgren berättar att hennes intresse för mat och bakning har funnits med henne sedan hon var liten. Styrkan är hennes kreativitet och att hon vågar testa på det mesta när det kommer till bakning.

– Min svaghet är att jag lätt brusar upp och blir stressad när något går fel i köket. Det tog mig flera månader och ett antal ”breakdowns” för att lära mig baka macarons, berättar hon för Mitt kök.

I paradbaket i säsongens första program som sändes på torsdagkvällen i Sjuan fick deltagarna baka tårtor. De fick välja sina egna favoriter där utmaningen var att tårtorna skulle överraska när man skär upp tårtan.

De fick två timmar på sig och tårtorna skulle vara minst tio centimeter höga och innehålla två olika fyllningar.

Cassandra valde sin favorit – en violtårta.
– Jag kör på ett säkert kort, säger hon i programmet.

När juryn ska börja smaka av tårtorna är Cassandra riktigt nervös.
– Just nu känns det nervöst, jag har väldigt höga förväntningar, säger hon.

Men hennes tårta gjorde succé hos både Birgitta Rasmusson och Johan Sörberg i juryn.
Och det där med att göra en tio centimeter hög tårta klarade Cassandra med råge.
– Oj, oj, oj, säger Birgitta när hon skär i tårtan.
– Stor fördel att du har fått den så saftig.

I den tekniska utmaningen gällde det att baka en schwarzwaldtårta. Cassandra fick inte riktigt godkänt för sin tolkning av den klassiska tårtan. Men hon klarade sig ändå vidare till nästa veckas program.

Ulrika blev stjärnbagare och Rani fick lämna programmet.

Här får du receptet på Cassandras violtårta. (Fler recept från programmet hittar du här.)

Cassandra Lundgren violtårta recept

Cassandras violtårta:
10-12 bitar
2 timmar

Ingredienser:

Tårtbotten:
6 ägg,
6 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
150 g smör
2 dl mjölk
Lila colorpaste till ombre-effekten i tårtbottnarna

Tårtfyllningar:

Rårörda hallon:
200 g hallon
2 tsk florsocker

Violgrädde:
3 dl grädde
1 dl kanderade violer
2 dl hackad vit choklad

Mascarponekräm:
500 g mascarpone
4 dl kesella
4 msk färskpressad citronjuice
2 msk rivet citronskal
3 dl florsocker
Lila colorpaste

Dekor:
Vit choklad hyvlad i stora flarn
Färska violer
kanderade violer

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjöl försiktigt i smeten.
4. Smält smöret och häll i mjölken.
6. Häll i smörblandningen i smeten och blanda allt.
7. Häll upp samma mängd smet i sex olika skålar och tillsätt lila färg i färgskala mörk till ljus.
8. Smöra och bröa 6 st formar i storleken 15 cm I diameter och häll över en smet I varje.
9. Gräddas i ca 15-20 min.

Fyllningar:

Rårörda hallon:
1. Stampa hallonen och låt rinna av.
2. Blanda sedan med florsockret.

Violgrädde:
1. Vispa grädde och rör ner violessence, kanderade violer och vit hackad choklad.
2. Bred ut ett lager över de rårörda hallonen.

Mascarponefrosting:
1. Blanda alla ingredienser och bred ett tunnt lager over hela tårtan. Låt sedan stå och vila I kylen minst 15 minuter.
2. Bred sedan over ett till lager på tårtan.

Montering:
1.Bred på ett tunt lager rårörda hallon på varje tårtbotten.
2. Bred ett lager av violgrädde ovanpå de rårörda hallonen.
3. Lägg ihop bottnarna.

Topping:
1.Värm 100 g vit choklad I micron någon sekunder för att sedan hyvla chokladflarn med hjälp av en osthyvel.
2. Toppa tårtan med de hyvlade vita chokladflarnen tillsammans med färska och kanderade violer och några färska hallon.

LÄS MER: Det här visste du inte om deltagarna i Hela Sverige bakar

Cassandra Lundgren