Logga in här

Brygga öl själv blir mer och mer populärt

Att brygga öl själv blir mer och mer populärt. Häng med hem till hembryggaren Jonas Carlsson Stroh i Malmö.

Allt fler brygger öl hemma i köket. Att hobbybryggandet har ökat är inte konstigt – det har blivit enklare att få tag på bra råvaror och information över nätet. Dessutom smakar ju egenbryggd öl ofta lite godare. Jonas Carlsson Stroh i Malmö brygger sitt öl i källaren.

Att brygga hemma har blivit allt populärare på senare år, men Jonas Carlsson Stroh började experimentera med hemgjorda alkoholhaltiga drycker redan på 80-talet.

– Det första jag gjorde var en rågsherry som jag jäste i en spann på toaletten.

Jag tyckte att det blev gott, var kul och billigt. Jag var dessutom under tjugo så jag kunde inte handla på Systembolaget, säger Jonas.

Under 90-talet testade han olika färdiga ölsatser, men det var inte lätt att få till en bra öl av det. Ofta blev de väldigt kolsyrestinna, både kapsyl och ölen flög gärna upp i taket när de öppnades.

Därför gick Jonas öl under smeknamnet ”Carlssons bazookaöl”.

Men när han flyttade till Malmö 2007 återupptog han ölbryggandet på allvar.

– Det är mycket lättare nu när man kan hitta så mycket information på internet. För tio år sedan skrevs det knappt omöl. Intresset, kunskapen och kvaliteten har ökat oerhört. Man kan verkligen få reda på hur man gör en bra öl.

brygga öl hemma 6 tips

Jonas Stroh Carlsson brygger öl hemma. Foto: Christian Örnberg

Från början bryggde Jonas i köket, men sedan tre år tillbaka hyr han en mindre källarlokal av sin bostadsrättsförening.

Där får han plats med ett extra kylskåp och backar med. Men annars är utrustningen enkel – som plasttunnor för jäsning, en stor gryta och en kokplatta.

Varje bryggning ger tjugo liter öl.

– Jag har funderat på att skaffa ett mindre bryggverk, men de kostar 19 000 kronor. Jag känner att jag kan göra mycket annat roligt för de pengarna.

Efter mäskning, lakning och kokning av vörten kommer bryggningens mest kritiska moment. När vörten ska blandas med jästen måste man vara noga med hygienen för att ölen inte ska bli dålig. Att slarva är ett vanligt nybörjarmisstag.

– När man har kokt vörten ska allt vara kliniskt. Jag tar alltid på mig en labbrock då. Allt som kommer i kontakt med vörten ska vara sterilt.

Ett annat vanligt misstag är att låta jäskärlen stå där det är lite för varmt.

Det har Jonas råkat ut för. Han har till exempel bryggt en witbier som stod på jäsning i hans kök, där det tydligen var för varmt. Ölen blev inte drickbar, men han har använt den i risotto istället för vermouth.

Ibland blir inte ölen exakt som han tänkt sig, men den kan bli god ändå.

Ett exempel är en porter där han tillsatte chili, jäst med fruktig karaktär och kokos.

– Jag rostade kokosen för att få bort fettet. Fast inte tillräckligt så ölen blev sur. Men den blev bra ändå och jag ändrade namnet från Balti porter till Surhet porter.

Överlag vågar allt fler hemmabryggare testa lite ovanligare ölsorter,som en kriek.

– Jag brygger gärna porter, stout, oud bruin eller kriek. Jag tycker om öl som smakar mycket och brygger inte lager.

Det är krångligare, men jag tycker inte heller att det är så gott. Det närmaste lager jag brygger är kölschliknande öl.

Men är man nybörjare kan någon form av ale, som de populära sorterna india pale ale eller american pale ale, vara ett bra alternativ att starta med. Att först brygga några gånger med någon som är van kan vara ett sätt att lära sig.

– Det finns en värme och öppenhet mellan oss hemmabryggare. Det är lätt att få hjälp på till exempel forum, den hjälpsamheten finns överallt, menar Jonas.

Brygg också gärna samma öl flera gånger, då kan du förbättra ditt recept.

På nätet finns massvis med recept och program där du kan lägga in dina recept.

– När du bryggt några gånger och känner dig nöjd kan du bjuda folk på ölen. Det är bra att höra vad andra tycker.

Det ökande intresset för hembryggning märks på SM i hembryggd öl som anordnas av Svenska hembryggareföreningen.

Varje år ökar antalet deltagare. Dessutom anordnas lokala tävlingar, Jonas har till exempel vunnit pris för sinMöllan porter i Sällskapet Maltes hembryggarfestival.

En trend är att hobbyn övergår i ett företag. Men även många ambitiösa hemmabryggare satsar mycket på sin hobbyverksamhet. Ölen döps, etiketter designas och trycks upp och man brygger under ett namn. Jonas Carlsson Stroh kallar sig passande nog Solobryggeriet. Men han tror att det kommer bli vanligare att fler hobbybryggare går ihop och brygger tillsammans.

En annan trend han ser är att man behandlar vattnet för att det ska få bra PH-värde och saltbalans och bäst utbyte av malt och humle.

– Först var det mycket prat om malten, sedan kom trenden med mycket amerikansk humle och nu är det fokus på jästen. Men jag tror att man kommer börja bry sig mer om vattnet.

Läs också: Flera hembryggare går samman om ett gemensamt bryggeri i Malmö

Läs också: Här är 6 tips för dig som vill brygga öl själv

Hembryggning-1.

Foto: Fotolia.