Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brödknivar – bäst i test

Brödknivar – bäst i test
Den som någon gång har försökt skiva upp mycket bröd till en större frukost eller brunch vet hur knivigt det kan vara. För att enkelt och snabbt få till lagom tjocka skivor behöver man en riktigt bra brödkniv. Mitt kök har testat åtta olika brödknivar i olika prisklasser med fokus på prestation och utformning. Här är resultatet!
IKEA 365+

IKEA 365+

Fakta: Kniven har en tandad egg som är gjord av rostfritt stål (molybdenum/vanadiumstål), räfflat handtag, 23 cm långt knivblad.

Cirkapris: För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snygg och trevlig modell som får jobbet gjort, men som vissa i panelen upplevde som något trög i de grövre och tjockare bröden. Men fungerar fint som en baskniv i köket!

Betyg:
Fiskars Functional Form

Fiskars Functional Form

Fakta: Brödkniv tillverkad i rostfritt stål med softgrip handtag. Tål maskindisk. 23 cm långt knivblad.

Cirkapris:  För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Lätt kniv, hade önskat lite mer tyngd. Skön att hålla i, och skär igenom samtliga bröd med fullt godkänt resultat.

Betyg:
Global GN-004R

Global GN-004R

Fakta: Brödkniv, 23 cm i rostfritt stål, 56-58 HRC. Tål ej maskindisk.

Cirkapris: För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Vass och välbalanserad brödkniv som levererar riktigt bra och jämna skivor bröd. Minus för tyngden och skaftet som inte är helt bekvämt att hålla i.

Betyg:
Ica

Ica

Fakta: Brödkniven är halvsmidd i rostfritt stål och förstärkt med molybdeb vanadium. 20 cm. Har fingerskydd. Bör handdiskas.

Cirkapris: 179:-

Omdöme: Bra grepp och skön att hålla i. Men får en del motstånd när man försöker att skära igenom de lite grövre brödsorterna. Lite ”ryckig”. Men ändå en helt okej budgetkniv.

Betyg:
Morakniv Classic 1891

Morakniv Classic 1891

Fakta: En brödkniv med en bladlängd på 24 cm, tillverkad i svenskt rostfritt stål. Handtagen är tillverkade av röd- eller svartbetsad svensk björk. Bör diskas för hand.

Cirkapris: För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Trevlig och effektiv kniv som ligger bra i handen, med ett litet minus för handtaget som upplevs lite halt och därmed drar ner betyget något. Skär igenom samtliga bröd utan problem, bra längd på bladet. En av favoriterna i testet!

Betyg:
Victorinox

Victorinox

Fakta: Sågtandad kniv med skaft i Rosenträ, 23 cm. Handtaget består av polerat rosenträ. Knivbladen är smidda i utstansat rostfritt stål. Bör diskas för hand.

Cirkapris: För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snygg design, härligt med trähandtag. Bra tyngd och längd på bladet. Skär lätt igenom samtliga brödsorter, känns rejäl och ligger bra i handen. Bäst i test helt enkelt!

Betyg:
Åhlens - Björn Frantzén

Åhlens - Björn Frantzén

Fakta: Brödkniv utvald av Björn Frantzén, tillverkad i rostfritt stål, 21 cm, ljusgrå. Diskas för hand.

Cirkapris: För bästa priset på denna kockkniv just nu – se Prisjakt

Omdöme: Snygg design, men slö och svårjobbad kniv. Är svår att få igenom brödskorpan som är av lite hårdare karaktär. Rädd för att man ska råka skära sig. Ska inte en ny kniv vara vass? Tyvärr testets bottennapp.

Betyg:
Claes Ohlsson Coline

Claes Ohlsson Coline

Fakta: 20 cm lång brödkniv i rostfritt stål, handtag i ABS-plast med inlägg av rostfritt stål, tål inte maskindisk.

Cirkapris: 199:-

Omdöme: Relativt tjock knivblad med tyngd och helt okej balans. Får jobbet gjort men kräver en hel del kraft för att ta sig igenom vilket drar ner betyget.

Betyg:
Anders Petter

Anders Petter

Fakta: 20 cm lång brödkniv i rostfritt stål, handdisk rekommenderas.

Cirkapris: 449 kronor

Omdöme: Känns lite klumpig i handen men ändå lätt och smidig att skära med. Vass, men ostadigt blad som vobblar lite om man inte är stadig på handen. Snygg design och skönt handtag som dock kunde varit lite längre.

Betyg:

Jämför priser: Hitta bästa priset på din favoritkniv – se Prisjakt

Läs också: Kockknivar – bäst i test

Läs också: Så tar du hand om dina knivar på bästa sätt

Foto: Jorunn Amcoff

Testet utfördes på vår matredaktion. Vi provade att skära igenom ett surdegsbröd med hård skorpa, en klassisk baguette samt ett fluffigt och ljust lantbröd. Vi kände på greppvänlighet, tyngd och balans och därefter skrev vi utan samröre med varandra ner omdöme inklusive betyg på varje enskild kniv enligt följande betygsskala:

  • M=underkänd
  • MM=godkänd
  • MMM=bra
  • MMMM=jättebra
  • MMMMM=världsklass

Mer information om hur vi genomför våra tester på Mitt kök hittar du här!