Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkla knepet: Så tar du kycklingen till en ny nivå

Enkla knepet: Så tar du kycklingen till en ny nivå

EXTERN LÄNK: Hos Kronfågel finns många härliga recept på kyckling

Kyckling är klassikern som aldrig går ur tiden och som passar till alla tillfällen. Hur den än är tillagad är det alltid en speciell känsla när den serveras.
– Kyckling förenar människor då man äter det i de flesta kulturer. Det är så roligt att jobba med kyckling. Man kan använda sig utav alla världens smaksättningar, säger matinspiratören och kokboksförfattaren Markiz Tainton.
Med nyheten Urbenad hel kyckling från Kronfågel är det nu enklare än någonsin att lyckas.

Urbenat underlättar
Kronfågels nya Urbenad hel kyckling både underlättar matlagningen och sparar tid i köket för alla hemmakockar. Innovationen består av svensk gårdskyckling som för hand benats ur enligt konstens alla regler, men i övrigt är hel och kommer i en bit. Något som för med sig många fördelar:
● Smidigt. Kycklingen sköter sig själv i ugnen.
● Benfritt. Att rensa ben kan bli en tidsödande historia, något man slipper när kycklingen redan är urbenad.
● Noll svinn. Allt på kycklingen går att äta, så svinnet minimeras.
● Gott! Det faktum att skinnet är kvar gör kycklingen härligt saftig.

“Jag blev jätteglad”
Markiz Tainton är en av alla matentusiaster som gillar Kronfågels nya produkt.
– Jag blev jätteglad när Kronfågel kom med den här nyheten för att den är så fin och enkel att jobba med, säger Markiz, som vid sidan av att skapa mängder av recept även gjort kokböcker och lagat mat i några av Sveriges mest kända tv-program.
Den urbenade kycklingen passar perfekt till vardagsmiddagen, men även den gången det kommer gäster.
– Man kan med enkelhet göra riktiga bjudrätter till många människor, avslutar Markiz Tainton. Se hennes recept på kycklingballotine med smak av örter här nedanför.

EXTERN LÄNK: Inspireras av Kronfågels kycklingrecept här

Ballotine på Urbenad hel kyckling med smak av örter
1 Urbenad hel kyckling från Kronfågel
25 g smör
4 getostbollar (labneh)
4 msk olivolja
Rivet skal från en citron
1 dl bladpersilja, finhackad
1/2 dl färsk timjan
1/2 dl färsk rosmarin
2 msk färsk salvia
3 vitlöksklyftor
salt och svartpeppar

Panering
4 dl mjöl
4 ägg
4 dl panko
Smör

Gör så här:
Vispa samman smör och getostbollarna. Blanda i olivolja, citronskal, hackad vitlök och samtliga örter. Fördela blandningen jämnt över kycklingens insida. Avsluta med att salta och peppra ordentligt. Rulla ihop kycklingen hårt i plastfolie. Låt stå i kylen ca 1h så smakerna sätter sig.
Värm upp ugnen till 125 °C. Lägg kycklingrullen i en ugnsform (låt plasten vara kvar) och tillaga i mitten av ugnen i ca 1h. Kycklingen är klar då innetemperaturen är 68 °C. Ta då ut rullen och låt stå och svalna. Bäst är att låta kycklingen ligga i kylen över natten.
Öppna paketet och ta försiktigt ut kycklingrullen. Dubbelpanera genom att först rulla den i mjöl sedan doppa den i vispat ägg och till slut vända den i panko. Stek rullen runtom i smör tills den är krispig och gyllenbrun. Skiva upp och servera med säsongens grönsaker eller ugnsrostad potatis.
Tips!
Ta tillvara på fettet när du öppnar folien och häll ner det i en kastrull. Addera lite grädde, salt och peppar. Låt koka upp och du har såsen ordnad.
Om tid finns så rimma gärna kycklingen innan tillagning. Detta för att framhäva kycklingsmaken än mer. Räkna 1 liter vatten, 100 gram socker och 70 gram salt. Låt ligga i ca 1 timme. Torka sen av kycklingen.