Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Därför klarar du men inte din vän att äta chili

Att äta chili frigör lyckoämnet endorfiner i kroppen
Ju oftare du lagar och äter chili, desto mer tålig blir du mot hettan
Om du äter chilistark mat ofta kommer du att märka att du kan äta starkare och starkare chili utan att det känns som en eldsvåda i munnen. Vad beror detta på? Det finns en fysiologisk förklaring.

Chilifrukter innehåller ämnet capsaicin, som är den ingrediens vi upplever som hettan i chili. När vi äter capsaicin skickar berörda nervändar i munnen, näsan och magen ut ämnet ”substans P” till hjärnan, vilket hjärnan tar emot och tolkar som att vi har bränt oss. Vid upprepat och regelbundet ätande av chilistark mat så töms nerverna på substans P och signalerna går inte fram till hjärnan. På så vis kan vi äta allt starkare och starkare mat utan känna samma brinnande smärta som tidigare.

Det kan finnas fördelar med att öka tolerans mot chili och kunna njuta av det ofta. Capsaicin stimulerar frigörandet av endorfiner, vilket är det ämnet i kroppen som gör att vi känner oss lyckliga och glada. Dessutom kan capsaicin öka kroppens ämnesomsättning och förbränning av kalorier.

Läs mer: Chili – heta fakta om den röda frukten

Ju mer tolerant du blir desto mindre kommer chilifrukterna bli som du klarar av att äta. Det är nämligen så att en liten chilisort har mer intensiv hetta än en stor. Toleransen avtar om vi inte äter chili, då nerverna återhämtar sig och bygger upp nya förråd av signalsubstansen, så om du vill kunna äta stark mat utan att lida så bör du göra det ofta.

Läs också: Lär dig mer om chili

Läs också: Chiligryta med tillbehör – recept

Läs också: Limemarinerad lax med chili, krabba och avocado – recept

Källa: Illvet.seNetdoktor.se