Logga in här

Bli ett vinproffs – på 10 minuter

Bli ett vinproffs – på 10 minuter
Vin ska inte vara, och är inte så svårt som många tror. Lär dig några viktiga ord och framstå som ett proffs. Med vår lista kan du nu bli vinkännare på tio minuter!

Bli ett proffs på viner genom att läsa den här listan. Kan du det här har du kommit en bra bit på vägen till att bli en riktig vinkännare.

1. Luft
Vinet får inget liv utan luft. Att hälla över vinet i en karaff (minst 20 minuter innan servering), så det får mer syre, hjälper det att utveckla både smak och doft. Extra viktigt för yngre viner som inte utvecklats fullt ut, och för äldre, framför allt röda viner, som bör skiljas från sin bottensats (dekantering). En del viner, som i flaskan nästan saknade doft, utvecklar då fantastiska aromer.

2. Grums
Kallas även depôt och är den bottensats som kan finnas i äldre viner, framför allt rött och årgångsportvin. Vinet måste dekanteras (se luft) eftersom grums absolut inte ska drickas då den kan sätta igen levern. Grums består av träflis, kemikalier, druvskalsrester och smuts.

3. Temperatur
Frågar du en vinexpert så ska inget vin under några som helst omständigheter serveras iskallt då både doft och smak försvinner. Kan ju i och för sig vara bra om vinet smakar dåligt. Många gillar ändå sitt vin kallt, i alla fall på sommaren. Men det behöver man ju inte berätta…

4. Lagring
Ska du lagra dina viner är jord eller matkällare bäst. Sovrumsskåp kan fungera för kortare tid. I flera städer, exempelvis Stockholm, finns numera vinkällare att hyra hyllor/skåp i. Eller så köper man en särskild vinkyl.

Läs också: Därför får du ont i huvudet av rödvin

5. Nollställ gommen
När ett vin ska provas rekommenderas att tugga på en bit vitt bröd (utan pålägg). Då kommer alla smaker fram som de ska och du ses lite som ett proffs.

6. Sommelier
En sommelier är den som förut kallades vinkypare på restauranger. Utbildade sommelierer arbetar även med inköp och marknadsföring av viner. Det anordnas varje år ett prestigefyllt världsmästerskap i sommelierie, och 2007 vanns den av svensken Andreas Larsson.

7. Ugni Blanc
Ugni blanc, eller trebbiano som den också kallas, är världens mest odlade gröna druva. Tyvärr ger den också det allra sämsta vinet. När den destilleras däremot och blir till cognac kan den vara underbar.

8. Öchsle
Det är ett mått på druvans mognadsgrad och sockerhalt. Förut var det en av de viktigaste parametrarna när man skulle kvalitetsbestämma tyskt vin. I dag lever vinerna på egna meriter i stället.

Läs också: 10 säkra tecken på att du är en vinsnobb

9. Jäst
Jästen är ett måste för att framställa vin. Förr lät man vinet jäsa av sig själv, via de svampar som bildas på vinskalen. I dag använder man i stället sig av fabriksjäst.

10. Mognad
Mognad innebär att vinet nått toppen på sin utveckling, och det tar dubbelt så lång tid som det tar innan vinet deklinerar och blir ättika. Kruxet är bara att bestämma tiden.

11. Ättiksvinäger
När vinet har blivit dåligt både smakar och luktar det ättiksvinäger. I stället för att slänga det kan du faktiskt använda det, ihop med tillsatser, i matlagningen.

Läs också: Bli en vinkännare med 8 enkla knep 

Källa: Sydsvenskan.se, Vinjournalen.se, Wikipedia.org

Text: Maria K Broman

[winefinder_widget]