Logga in här

Bli en vinkännare – 8 enkla knep

Vin är populärare än någonsin. Och alla vill vara ”proffs”. Men kan man bli duktig på vin, utan att gå en vinkurs? Det kan man. Här är tipsen som gör dig till en vinkännare!

De flesta har varit med om det – du sitter där på en middag och alla pratar vin, och du känner dig utanför. Känner du att ditt vinkunnande är på en bottenlåg nivå? Det gör inget. Med våra tips kan du enkelt bli duktig på vin. Nu kan du träna hemma och sedan briljera lite för vännerna på nästa middag.

bli en vinkännare

Foto: Fotolia

1. Våga fråga
Till att börja med, låtsas aldrig att du kan. Prata med servitören, vänner, och personal på Systembolaget. Det är det enklaste tipset för att köpa rätt och lära sig mer.

2. Var intresserad
När du sedan dricker/provsmakar vin, försök då att komma ihåg både smaker och aromer. Det kan du sedan ta med dig i samtal med andra vinintresserade. Skriv gärna ned dina upplevelser i en liten bok som du gör till din ”vinbok”.

3. Lita på dina smaklökar
Oavsett vad experter eller andra säger är det faktiskt dina smaklökar som avgör vad du gillar. Där spelar varken priser eller andra expertutlåtanden roll. Lita på ditt eget omdöme! Och glöm alla regler som att det måste vara rött till kött och vitt till fisk. Våga experimentera!

Läs också: Därför får du ont i huvudet av rödvin

4. Våga utvecklas
När du hittar viner du gillar är det jättekul. Men fastna inte där. Våga gå vidare och pröva nya smaker. Är det en speciell druva du märkt att du gillar mer kan du fråga efter andra viner med samma sort eller liknande karaktär nästa gång du handlar.

5. Träna näsan
Dofter är jätteviktigt när det gäller vin, det är det första man gör, snurrar på glaset och luktar på vinet, innan man dricker. Och näsan går att träna upp. Lukta till exempel på en citron, sätt tänderna i den och lukta igen. Lär dig känna igen syrlighet och bitterhet. Gå vidare med mörka och ljusa bär, svart peppar med mera. Alla har kunnat allt sånt som barn men sedan glömt bort det. Det går att träna upp igen.

6. Läs, läs, läs!
På nätet finns massor av vinbloggar och vinsajter, prenumerera på deras nyhetsbrev, läs vinmagasin och vinböcker. På så sätt lär du dig allt om distrikt, årgångar och andra nyttiga kännetecken.

Läs också: Så öppnar du vinflaskan – med en sko!

7. Ordna vinprovningar
Samla ihop andra vinintresserade vänner och anordna en vinprovning. Lägg märke till att doftintrycken (kan) förändras i och med att temperaturen i vinerna stiger. Notera och diskutera smak och doft. Vill man göra det extra spännande kan man köra en omgång till och numrera glasen under, och se vem som prickar rätt. Ett kul sätt att lära sig viner på.

8. Åk på vinresa
Har man möjlighet är det en både rolig och lärorik upplevelse att åka på vinresa. Där får du träffa andra vinintresserade, provsmaka och lära dig massor.

Läs också: Här är sommarens viner med högsta betyg

Läs också: 10 bästa ekologiska vinerna på box

kyla vin snabbt

Foto: Fotolia

Källa: Moore.se, Mittmedia.se, Kk.no

Text: Maria K Broman