Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Birgitta Rasmusson – 6 saker du inte visste om henne

Birgitta Rasmusson är Mitt köks egen kakexpert. Visste du att hon står bakom Sveriges mest säljande böcker, älskar snabbmat och tycker om att leva själv? Det och lite till du förmodligen inte hade en aning om får du veta här!

Birgitta Rasmusson

1. Älskar snabbmat
Birgitta har ingenting emot snabbmat, tvärtom. Favoriten är Burger King, och då dricker hon alltid coca cola till hamburgaren. Till skillnad mot många kolleger tycker hon att snabbmaten fyller en funktion, det är praktisk och ”helt okej mat” om man inte äter det för ofta.

2. Sveriges mest sålda bok
Inte många vet att Birgitta faktiskt står bakom landets bäst säljande bok (efter Bibeln), ”Sju sorters kakor”, men även ”Rutiga kokboken”. Båda två är riktiga klassiker och bara ”Sju sorters kakor” har sålt i över fyra miljoner exemplar och gavs ut för första gången 1945.

3. ”Döpt” av Carl-Jan
Kärt barn har många namn som man brukar säga. Kakdrottningen, bullgumman, kaktanten, småkakans apostel… Men visste du att det var Carl-Jan Granqvist som myntade uttrycket kakdrottning? Själv trivs hon väldigt bra med att bli kallad för ”hela Sveriges kakdrottning” säger hon.

4. Inte miljonär
Utöver Sveriges bäst säljande böcker är Birgitta huvudansvarig för hela 45 andra kak- och kokböcker. Men tvärtemot vad man kan tro har det inte gjort henne till miljonär eftersom hon inte har någon option på dem som författare, det har Ica provkök och Ica bokförlag.

5. Fick jobbet på telefon
Jobbet som domare i ”Hela Sverige bakar” fick Birgitta via telefon. Hon blev helt enkelt uppringd av ett produktionsbolag som ville ha henne till en provinspelning. Birgitta har berättat att hon var helt ointresserad tills hon fick höra att det gällde bakning. Då åkte hon direkt!

6. Tycker inte om fika
Birgitta tycker inte om ordet fika, utan föredrar att man säger kafferep.
– Ordet fika tycker jag inte om. Men jag har fått vänja mig. Det är här för att stanna, säger hon till Sveriges Radio.

Läs också: Här hittar du Birgittas recept
Läs också: Birgitta Rasmusson tipsar – redskapen du måste ha hemma

Text: Maria K Broman

birgitta rasmusson