Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Besprutade frukter – här är värstingarna

Hälften av våra livsmedel innehåller bekämpningsmedel. Gifter som kan orsaka både cancer, diabetes och fetma. Här är listan på de värst besprutade livsmedlen - och hur du kan göra för att undvika dem.

besprutade frukter och grönsaker

Har du koll på vad du stoppar i dig som är besprutat? Om inte, ta del av vår lista. Enligt WHO, som gått igenom tio år världsledande forskning, har det nämligen visat sig att både cancer, diabetes och fetma kan ha en koppling till hormonstörande ämnen som vi får i oss dagligen.

Vid odlingar av frukt, bär och grönsaker används ganska mycket växtskyddsmedel, om man jämför med spannmålsodling. Sen vet man också att frukt besprutas mer än grönsaker. De frukter och grönsaker som besprutas mest är bananer, citrusfrukter, vindruvor, broccoli och kinakål.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tar varje år över 77 000 prover på mer än 500 livsmedel och det har visat sig att hälften innehåller rester av bekämpningsmedel vid senaste undersökningarna. Havre var värst, men både lever, citrusfrukter och jordgubbar anses vara stora problem eftersom de hade både högt innehåll och spår av olika kemikalier.

Men det finns saker du kan göra; tvätta, tvätta och tvätta innan du äter. Skölja hjälper inte, det tar bara bort smutsen. För att få bort gifterna måste du gnida och gnugga. Skalar man försvinner också en hel del.

Men allra helst, köp ekologiskt! Om fler handlar ekologiskt kommer det att påverka odlarna. Och ekologiskt är inte bara bättre för hälsan, utan också för miljön. Men tänk på att ekologiskt inte håller sig lika länge. Du kan minska svinnet genom att förvara dem rätt och inte köpa mer än du hinner använda. Läs här om matvarorna du förvarar helt fel. 

I Sverige används dock mindre bekämpningsmedel än i andra länder då vi inte har lika stora problem med skadedjur på grund av kallare temperaturer, och enligt Livsmedelsverket är många halter här trots allt låga. Och tänk på att den som äter mycket frukt och grönsaker, oavsett ekologiskt eller inte, generellt sett har mindre risk att få cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Här är listan över de mest besprutade livsmedlen:

1. Vindruvor

2. Bananer

3. Äpplen

4. Jordgubbar

5. Odlade blåbär

6. Nektariner

7. Persikor

8. Ananas

9. Broccoli

10. Kinakål

11. Selleri

12. Spenat

13. Paprika

14. Gurkor

15. Körsbärstomater

16. Ärtor

17. Potatis

18. Citrusfrukter

19. Sallad

20. Päron

21. Purjolök

Läs också: Här är maten du absolut inte ska förvara i kylskåpet

Källa: Slv.se, Who.com, Allas.se, Aftonbladet.se

Text: Maria K Broman