Logga in här

Bästa ekologiska vinerna

Bästa ekologiska vinerna

Vill du dricka ekologiskt? Här är några av vinexperten Jens Dolks favoritviner bland de ekologiska alternativen – 3 stycken får högsta betyg!

A Christmann Riesling 2011 (5882) Pfalz, Tyskland, 125 kronor
5 getingar av 5
Ekologiskt vin som är diskret med det på etiketten. Bara för att det är en riesling och att den kommer från Tyskland ska ni inte tro det är en halvtorr, sötaktig sak. Snustorr, frisk och mineralig riesling med svala pärontoner, fyllig, lång smak med solmogen fruktighet och rejält grapeig, syrlig avslutning. Perfekt som uppfriskande aperitif med lite salta tillbehör eller till skaldjur- och fiskrätter med syrliga såser eller tillbehör.

Cono Sur Chardonnay 2012 (6600) San Antonio, Chile, 77 kronor
5 getingar av 5
Inte bara ekologiskt utan också klimatkompenserat. Sval, ren och fräsch doft med solmogen fruktighet i syrlig, exotisk stil. Läskande smak med sötaktiga pärontoner, melonighet och friskt citrusavslut.

Beronia Viticultura Ecológica 2009 (12126) Rioja, Spanien, 79 kronor
4 getingar av 5
Ekologisk rioja med trevlig, modern doft med mörkbäriga vildhallontoner i sval stil, kryddighet och fatkaraktär. Smakrikt vin med solmogen, fyllig bärighet, strävhet, fattoner och chokladtoner. Gott till kötträtter med krämiga tillbehör.

Cameleon Reserva Cabernet Sauvignon 2012 (6518) Tupungato, Argentina, 79 kronor
4 getingar av 5
Funkar både som matvin och sippvin. God doft som blandar sval bärighet med sötaktig, solmogen bärighet – som ett sötsyrligt blåbär. Solmogen smak med fattoner, örtighet och svartvinbärig syrlig avslutning.

Château Pech-Latt 2011 (2233) Corbières, Frankrike, 95 kronor
5 getingar av 5
Sydfranskt vin med körsbärig, sval doft med syrlighet, fattoner och örtighet. Smakrikt, lite eldigt vin med sval blåbärsbärighet med lätt vinbärssyrlig lång eftersmak. Matvin, gärna till blodiga köttbitar med krämiga tillbehör.

Bonterra Cabernet Sauvignon 2008 (6710) Mendocino County, USA, 139 kronor
5 getingar av 5
Smakrikt gott vin som har lite sötaktig bärighet och därför passar bra till kötträtter med söta toner, kanske houngsglaze eller BBQ-marinader. Mörkbärig, mullig doft och smak med vaniljiga fattoner och vinbärssyrlig avslutning.

Här hittar du söta viner till desserten – kolla expertens vintips!

Druvskolan om cabernet sauvignon – goda viner blir det!