Logga in här

Bästa drycken till thai och curry

Vinflaskor

Jag har skrivit om detta – Asiatisk mat och vin – tidigare. Men jag gör det igen. Fortfarande tror alltför många att vin är fullkomligt tabu och öl det enda man kan dricka till asiatisk mat. Inte alls – om ni frågar mig.

Däremot måste man vara lite noggrannare när man väljer. Hetta, syra och sötma som alla är vanliga smakkaraktärer i asiatisk mat gör att inte alla viner passar. Speciellt inte röda viner med strävhet. Så fort någon mat är lite kryddstark så krockar rödvin. Anledningen är att både hetta i mat och strävheten i rött vin egentligen inte är en smak utan snarare en retning av våra papiller. Dubbelt upp ger bubbel retning. Nä, då är vitt, både helt torra men också gärna halvtorra varianter, och rosévin bättre val.
Halvtorra viner passar bra om maten är lite söt eller om den är kryddstark. I första fallet smakar nämligen kombinationen mindre söt än de båda ingredienserna var och en för sig – det kallas adaptation och bygger på att våra sinnen efterhand slutar känna smaker som den återupprepas för. I andra fallet motverkar det lite söta vinet det starka i maten och gör att det blir mildare, samtidigt som det lite söta vinet kommer att smaka mer eller mindre helt torrt.
Rosé passar till lite smakrikare mat där man egentligen kanske skulle vilja välja rött – rosévin har ju mer smak än vitt men samtidigt syrligheten som passar bra till syrlig och stark mat. Dessutom saknar rosé strävheten som finns i rött vin.
Vill ni absolut dricka rött så gäller det att välja de allra lättaste varianterna som har så lite strävhet som möjligt. Druvan pinot noir är ett alternativ eller till exempel viner från Beaujolais i Frankrike som görs på druvan gamay.
Nedan kommer några av mina bästa vintips för stunden till asiatiskt.

No 1 Edition Riesling Kabinett 2012 (6274) Mosel, Tyskland
Var inte rädda för halvtorra viner till het eller söt mat. Hur konstigt det än låter så blir vinet mindre sött ihop med maten. Torr druvig doft men i smaken halvtorr druvig smak med aprikostoner, lätt päronsötma och vass frisk syrlighet.
Pris: 90 kronor 5 getingar
Betyg: 5 getingar

Saint Clair Riesling 2012 (6456) Marlborough, Nya Zeeland
Rielsing är starkt förknippade med halvtorra viner. Detta vin är perfekt ihop med söt-syrlig asiatisk mat då vinet bjuder på exakt samma smaker – fruktsötma tillsammans med limeig syrlighet.
Pris: 101 kronor
Betyg: 5 getingar

Côtes du Jura Pinot Noir 2011 (2289) Jura, Frankrike
Här är ett vin i lättare stil om du vill dricka rött till lite starkare mat. Jura ligger i Frankrike mellan Bourgogne och den Schweiziska gränsen. Ljus färg och jordig jordgubbsdoft med örtighet. Mjuk strävhet och rejält med syrlighet.
Pris: 99 kronor
Betyg: 4 getingar

Puycheric Syrah 2012 (2209) VdP d’Oc, Frankrike
Välj en rosé då maten är åt det kraftigare hållet och man egentligen kanske tänker på rött vin. Denna sydfranska rosé har solmogna söta toner som dämpas av hetta i mat och vinbärig syrlighet i avslutet.
Pris: 66 kronor
Betyg: 4 getingar

Gardo Morris Noble Riesling 2010 (2125) 375ml Canterbury, Nya Zeeland
Kanske är en syrlig exotisk asiatisk dessert på tapeten? Då är detta vin supergott till, just med liknande exotiskt söt-syrliga toner.
Pris: 99 kronor
Betyg: 4 getingar

By the River Riesling 2012 (7413) Mosel, Tyskland
Ännu ett halvtorrt vin men i lite billigare prisläge. Halvtorrt vitt vin med päronläskande doft och smak. Druvig och honungssöt i munnen men blir i eftersmaken friskare och syrligare med fräsch citruston.
Pris: 61 kronor
Betyg: 3 getingar

Hoegaarden Wit-Blanche (1563) 33cl Belgien
Klart ni får dricka öl till om ni vill. Prova gärna detta veteöl från Belgien. Lite lättare öl med frisk fräschör, lite mindre beska, fruktiga toner och citrusavslutning. Gott till mat med syrliga toner och läskande mot hetta i stark mat.
Pris: 16,50
Betyg: 4 getingar

/Jens Dolk