Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – så skiljer sig märkningarna åt

Bäst före-datum och sista förbrukningsdag – så skiljer sig märkningarna åt
Vissa slänger sina matvaror när bäst före-datumet har passerat. Men vad gäller egentligen när det handlar om matvarans livslängd? För att spara pengar och vårda vår natur är det bra att lära sig skillnaden mellan bäst före-märkning och det som kallas "sista förbrukningsdag".

Enligt naturvårdsverket uppkommer 1,3 miljoner ton matavfall varje år i Sverige. Ungefär hälften av det avfallet är onödigt matsvinn – det vill säga mat som hade kunnat ätas om vi konsumenter haft bättre koll. Därför är det viktigt att vi lär oss vad datummärkning innebär men också vågar lita på våra sinnen och faktiskt lukta och känna oss till om matvaran fortfarande är ätbar eller inte. Enligt en Sifo-undersökning från företaget Matsmart* kan var femte svensk inte skilja på bäst före-dag och sista förbrukningsdag.

– Det är ett slöseri av resurser och innebär onödiga utsläpp av växthusgaser. Matsmart vill minska matsvinnet genom att öka kunskapen om datummärkningen, säger Matsmarts vd Karl Andersson i ett pressmeddelande.

Bäst före-märkning

Illustration: Livsmedelsverket

Bästa före-datum

Det är skillnad på bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Om en matvara förvarats på rätt sätt och förpackningen fortfarande är obruten – då ska den enligt Livsmedelsverket hålla längre än bäst före-datumet.

Du behöver alltså inte slänga matvaran bara för att datumet passerat. Det är viktigt att titta, lukta eller till och med smaka på maten innan den får möta soptunnan.

Bäst före-datumet är en garanti från producenten att varan håller samma kvalitet som vid tillverkningstillfället. Ett paket makaroner, en flaska mineralvatten eller olivolja blir inte dålig bara för att bäst före-datumet närmat sig eller passerats. Däremot kan matvarans kvalité bli sämre, men den är som sagt fortfarande ätbar. Släng inte maten i onödan!

Sista förbrukningsdag

På livsmedel som snabbt kan bli dåliga och oätliga finns en annan märkning – sista förbrukningsdag. Det är den sista dagen som tillverkaren kan garantera att du kan äta eller dricka matvaran utan att riskera din hälsa.

Sista förbrukningsdag-märkningen finns främst på färskvaror som köttfärs, rå fisk, fågel samt frukt och grönt. Märkningen ska inte förväxlas med bäst före-datum då de båda märkningarna alltså har olika betydelser!

*=Matsmart är en nätbutik som säljer felmärkta eller utgående varor till rabatterade priser med hemleverans över hela Sverige.

Läs också: Så minskar du matsvinnet och sparar pengar- 6 enkla knep
Läs också:
10 frukter och grönsaker du bör äta med skal

Källa: Livsmedelseverket.se

Artikeln uppdaterades i juli 2018.

Så gick undersökningen till:
Sifo telefonintervjuade 1 000 svenskar mellan den 29 maj och 6 juni 2018. Frågan som ställdes var:
De flesta färdigförpackade livsmedel ska vara märkta med ”bäst före-dag” alternativt ”sista förbrukningsdag”. Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?

78 procent svarade: Ja.
14 procent svarade: Nej.
8 procent svarade: Tveksam, vet ej.

Läs också: 11 saker du kan göra med matrester och spara pengar