Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bartenderns bästa tips: Så serverar du sommardrinkarna som ett proffs 

Bartenderns bästa tips: Så serverar du sommardrinkarna som ett proffs 

Sommaren är drinkarnas absoluta högsäsong. Hur tar man då sina sommardrinkar till nästa nivå? Bartendern avslöjar sina absoluta bästa knep – som är enklare än vad man kanske hade kunnat tro. 

Så fort temperaturen stiger och solen kikar fram är uteserveringarna fullsatta på bara några sekunder. På borden trängs glasen med somriga drycker – något som faktiskt inte är så svårt att blanda själv. Maja Liljebladh, barchef på Berns, delar med sig av några enkla, men väldigt effektiva, knep för att bli drinkproffs på hemmaplan.
– Folk blir mer och mer intresserade av mat och dryck, på ett helt annat sätt än för bara några år sedan.

Drinkar 2 Cervera

Favoritdrinken i sommar

Trender finns självklart även när det kommer till drinkar – just nu verkar det faktiskt som att rosévinet har knuffats bort från den populära första platsen.
– Spritzers och vindrinkar är på uppgång. Aperol Spritz har varit trendigt ganska länge och har blivit som en riktig sommarklassiker. Jag har märkt att folk börjat ta till sig upplägget med vin, någon spritbas och lite soda. Det kan man nämligen göra mycket på, säger Maja och fortsätter:
– Eller så tar man bort spriten och blandar en drink med vin som bas. Det går även hand i hand med att fler bryr sig mer om vad de stoppar i sig. Vindrinkar och den lägre alkoholhalten tilltalar väldigt många.

En annan dryck som alltid går hem är bubblet, en riktig klassiker som funkar året om – men som är lite extra god en varm sommardag.
– Det är lätt att piffa upp bubblet hemma. Ha i lite härlig frukt och en skvätt likör – det blir jättegott. Om man känner att man inte vill köpa en massa likör så är ett hett tips att köpa saft.
– Blanda i exempelvis lite koncentrerad fläderblomssaft, som man kan späda något för att få bort bitterheten som annars kan finnas i en för koncentrerad saft. Det här är ett perfekt alternativ för en god sommardrink om man kanske inte har ett stort barskåp hemma, säger Maja.

Mixad drink - Cervera

Så enkelt – och så mycket lyxigare

Det går alltså att, med enkla medel, piffa upp sina drinkar på egen hand. Det finns också några, nästa lite för enkla, knep som gör att drinkarna känns så mycket lyxigare. Här är Majas absolut bästa tips:
– Ska man ha is i drinken ska det vara mycket is. Is kyler is, om man har en mindre mängd så smälter det snabbare och drinken blir blaskig. Börja med att fylla glaset till bredden med is. Om man kan fixa bra is hemma så är det toppen, satsa på att hitta en isform som kan göra större bitar. Många barer lägger mycket fokus på just is, en del gör sin egen is för att det ska passa perfekt i glasen. Vill man så kan man nörda ner sig en del.

drinkredskap - Cervera