Logga in här

Baka bröd – 5 saker du behöver för att lyckas med degen och brödbaket

Att baka bröd är ingen konst, men ändå lite av en konst. För en nybörjare kan det därför vara bra att starta med enkla recept och att investera i de bästa och allra nödvändigaste bakredskapen. Mitt kök hjälper dig komma igång med brödbaket direkt.

Innan du börjar baka: Välj ett recept med få ingredienser och som inte innehåller alltför många steg och moment. Läs också igenom receptet noga innan du börjar ditt brödbak. Det är tråkigt att ha kommit halvvägs och inse att man inte har rätt mjölsort eller ens tillräckligt med mjöl hemma…

Bakböcker recept

Foto: Adlibris

Annons: Bakbok ”Baka bröd: Enkla recept för stora och små” av Martin Johansson, AdlibrisLäs mer och beställ här! (Extern länk)

Annons: Bakbok ”Långjäst och lättbakat : Riktigt bröd med enkla metoder” av Maria Blohm, Adlibris. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Degbunke och bakskål

Har du en tillräckligt stor skål eller bunke som rymmer en deg som också ska få plats att jäsa? Att ha två skålar, en stor och en lite mindre, är en bra start. I den stora får degar som behöver jäsutrymme plats och i den lilla kan du blanda ihop deg till scones eller småkakor till exempel. Välj en skål med rund, slät botten och höga kanter. Skålar och bunkar finns i alla tänkbara material och kvaliteter.

Margrethe-skål från Rosti Mepal

Margaretheskål rostfritt

Foto: Cervera

Margrethe-skål från Rosti-Mepal. Upphovsmännen till skålen, som lanserades 1954 var Sigvard Bernadotte & Acton Bjørn. Jacob Jensen designade den. De klassiska skålarna i melamin har nu fått sällskap av varianter i porslin och rostfritt stål.

Annons: Margrethe skålset 1,5 l + 3 l i rostfritt stål från Cervera. Läs mer om skålarna som du kan köpa här! (Extern länk)

Måttsats och köksvåg

Liksom degbunken är måttsatsen kanske en självklarhet när man bakar. Men vissa har kommit så långt i sin bakning av bröd, sockerkakor och pizzadeg att de ”känner” hur mycket det ska vara av t ex mjöl, salt och honung. För den som inte vill chansa eller inte kommit till experimenterande bakning är en måttsats viktig. Vill man vara ännu mer exakt kan man investera i en köksvåg som hjälper dig mäta upp rätt mängd.

Måttsats och köksvåg

Köksvåg och måttsats

Foto: Kitchentime/Åhléns

Annons: Måttsats i rostfritt stål, från kryddmått till deciliter, från Åhléns. Läs mer och köp här. (Extern länk)

Annons: Köksvåg i rostfritt stål från Wilfa, Kitchentime. Tunn och lätt att rengöra. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Bakredskap

En visp i all ära, jo, den är oumbärlig i köket. Men just när det handlar om bakning av t ex bröd och vetedegar är trägaffeln ofta ett bättre hjälpmedel. Med den kan man både röra ut jäst i degspadet och blanda runt stora mängder mjöl. Det fungerar också med en träslev men blir enklare och effektivare med en gaffel. Efter användning bör du rengöra trägaffeln i ljummet vatten med ett milt diskmedel och sedan låta den stå och torka.

Träslev

Trägaffel

Foto: Designtorget

Annons: Trägaffel i björkträ från Designtorget. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Slickepott eller degskrapa

Med en slickepott får du ut maximalt av degen ur din bunke när den jäst färdigt. Med degskrapan kan du enkelt dela upp degen i bitar om du bakar mindre bröd men också använda den till att skrapa upp degen från bakbordet. Degskrapan är inget måste men den underlättar rengöringen efter att du bakat bröd som behöver knådas och delas. Slickepotten däremot är en väldig hjälpreda i köket. Väljer du en större och lite hårdare variant kan den fungera som degskrapa också.

Slickepott

slickepott i trä

Foto: Ellos

Annons: Slickepott av silikon med träskaft från Ellos Home. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Sist men inte minst behöver du en bakduk att skydda din färdiga deg med. Bakduken fungerar också som förvaring att linda in det färdiga brödet i. En bakduk är helt enkelt en kökshandduk som är ren och hel och som gjord för just dina bakverk.

Kökshandduk eller bakduk

bakduk i ekologisk bomull

Foto: Firm living/Designonline

Annons: Kökshandduk i ekologisk bomull från Ferm livning, Designonline. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Stort test av elvispar – här är den bästa!

Läs också: 13 smarta knep i köket du önskar du vetat om tidigare