Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bag in box – en 50-årig förpackning som kom att förändra vin-Sverige

Bag in box, bib, lådvin, boxvin – den omdiskuterade förpackningen fyller 50.
Trots stark kritik så dricker vi i Sverige över 105 miljoner liter boxvin – varje år.

1. Firar 50 år
Bag in boxen firar faktiskt 50 år 2015. Den uppfanns i USA redan i mitten av 1950-talet, men då var det knappast någon som anade att den långt senare skulle komma att bli den mest säljande vinförpackningen i Sverige. På den tiden var dess enda syfte att hantera frätande batterisyra på ett säkert sätt.

2. Från Australien
En australiensisk vindproducent vid namn Thomas Angove, kopplade samman minnet av en grekisk herde som hade med sig sitt vin i en skinnpåse med boxen med batterisyra. Idén blev 1967 verklighet när han presenterade den första bag in boxen för vin. Men på den fanns ingen pip, man var tvungen att öppna kartongen och klippa hörnet av påsen. För att försluta påsen måste man pressa ur luften och stänga den med en klämma eller ett gummiband.

3. 6o procent av försäljningen
I slutet av 1990-talet fanns inte orden bag in box, boxvin, lådvin eller ”bib”, som den också kallas, i den svenska vokabulären. Det skulle komma att ändras…. I dag står boxen för hela 60 procent av Systembolagets försäljning. Det stora genombrottet i Sverige kom i början av 2000-talet.

4. Kvalitetsviner
I andra länder är det framförallt viner av sämre kvalitet som säljs på box, i många fall i förpackningar om fem och till med tio liter. I Skandinavien så säljs de största volymerna i tre-liters förpackningar, och variationen bland kvaliteteten är större.

5. Lång hållbarhet
Ett bag in box-vin håller vanligen minst två till tre veckor efter att du har öppnat den. Dock så rekommenderas att förbruka vitt vin och rosévin inom sju dagar, för att inte förlora sin viktigaste egenskap: friskheten. Rött vin däremot kan klara sig i öppnad förpackning upp till 14 dagar. För förvaring av de öppnade förpackningarna gäller kylskåp för vitt vin och rosévin och svalskåp för rödvin.

6. Miljövänlig
Konstruktionen är en tät, mjuk plastpåse i en robust låda av kartong, med en kran i påsen som gör det enkelt att tappa upp. Förpackningen underlättar transport genom att den väger mindre, inte spricker och är lättare att trava. Den är lätt att ha med sig under semestern och är miljövänlig – lägre koldioxidutsläpp än plast- eller glasalternativ, och har bättre transportoptimering.

7. Mängdrabatt
Kritiken mot boxvinet har i perioder varit hård – bland annat tror man att den ökade vinförsäljningen sedan 1995 beror på just lådvinets popularitet då ”förpackningen uppmuntrar till ökad konsumtion och ger vinkonsumtionen en mer vardaglig prägel.” Det har i omgångar pratats om en extra skatt på lådvin, bland annat från Systembolaget och Folkhälsoinstitutet. En låda motsvarar fyra flaskor vin men kostar som tre, och Systembolaget vill ha bort den så kallade ”mängdrabatten”.

8. Orsakade rabalder
När vin på box och tetra lanserades i Sverige 1996 blev det stort rabalder. Systembolaget sa tvärnej, med hänvisning till folkhälsan, men Alkoholsortimentsnämnden, inrättad för att monopolet ska agera korrekt ur konkurrens- och EU-perspektiv, sa ifrån, och Spendrups gick till EU-domstol. Boxvinet har gått från att vara hårt kritiserad till att stå för merparten av den svenska försäljningen av vin. Hur det blir i framtiden återstår att se.

Källa: Wownews.se, Vinjournalen.se, Wikipedia.org, Di.se, Alltomvin.se, Dn.se

Text: Maria K Broman