Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Baddare skapar hysteri på västkusten – så tycker vi om dem

Den här gången bakades omkring 40 000 baddare i kexfabriken i Kungälv.
Många köade länge för att få tag på det populära godiset.
Förra veckan kom beskedet många väntat på, Göteborgs kex skulle återigen baka en omgång baddare till försäljning. Och snart var hysterin ett faktum då långa köer ringlade utanför kexfabriken i Kungälv. Men i andra delar av landet är fenomenet okänt. Vad är baddare och vad är grejen? Mitt kök tog reda på svaret.

För er som inte vet: en baddare är en produkt som tillverkas av Göteborgs kex. Fram till 2006 ingick dem i det ordinarie sortimentet. Sedan togs baddarna bort men maskinen finns fortfarande kvar i fabriken och ett par gånger om året tillverkas kexen.

Det här innehåller en baddare

Men vad består en baddare av? Jo, det är två kexbottnar med chokladfyllning, över dem ett vitt skum med smak av arrak. Det hela täcks sedan i ett mörkt chokladöverdrag. Baddarna är avlånga och strax över den decimeter långa och säljs i 10-pack.

Läs också: Stort test av mjölkchoklad – se vinnaren här

De kan bäst beskrivas som en regional klassiker. Produkten är väldigt uppskattad och har närmast kultstatus i väst medan vi i öst knappt hört talas om den.

Vi på Mitt kök har testat baddare – så tycker vi

Vi på redaktionen lyckades lägga vantarna på en förpackning och provade några baddare för att försöka förstå vad allt ståhej handlar om. Och vi blev positivt överraskade. De smakar väldigt sött och arraksmaken finns där också på ett hörn.

Läs också: 8 goda hälsoskäl till varför du bör äta mer choklad

Chokladöverdraget kanske var i generösaste laget men sammantaget gillar vi godiset och ger det 3 av 5 i betyg. Samtidigt undrar vi varför detta inte nått östkusten tidigare.