Logga in här

Avokado – risk för att den kommer försvinna

Avokado är något många älskar! Men passa på och njuta av avokadon nu - så länge du kan. Snart kan den älskade frukten vara ett minne blott. Klimatförändringar, karteller och ökad efterfrågan förstör.

avokado tips

Vi är många som älskar den gröna, köttiga frukten. Efterfrågan har ökat rejält de senaste åren och avokadon är mer populär än någonsin. Men tyvärr ser inte framtiden så ljus ut. På grund av klimatförändringar och kartellvåld är inte utbudet vad det har varit. Och det blir bara värre.

En stor bov i det hela är den pågående torkan i Australien. Avokadon är nämligen en oerhört vattenkrävande frukt. Det krävs hela 280 liter vatten för att producera så lite som ett halvt kilo avokado, och för många bönder i Kalifornien är det inte ekonomiskt försvarbart att göra de kostsamma investeringar som skulle krävas, så odlingarna förstörs.

Ingenting pekar heller på en förändring av de förhöjda temperaturerna, tvärtom, och det kommer att minska Kaliforniens avokadoproduktion med så mycket som 40 procent de närmaste 30 åren.

Bönderna i Mexiko har ytterligare ett problem, de måste tampas med den ökade kartellverksamheten som utnyttjar deras utsatta situation. Genom utpressning mot bönderna där de hotar att störa avokadohandeln mellan Mexiko och USA som drar in över 7 miljarder kronor.
På ett annat plan är den kommande avokadokrisen också vårat, konsumenternas, eget fel. Tidningen National Geographic skrev i oktober att avokadon snart kommer att få ett ”quinoa ögonblick”. Quinoan var tämligen okänd när den plötsligt blev så populär att produktionen inte klarade av de plötsliga kraven, vilket skapade förödelse för de små jordbruken. Många av bönderna i dag har inte ens råd att ha sina egna odlingar längre.

Avokadobönderna måste konkurrera om allt för lite mark och vatten för att kunna hålla jämna steg med den stora efterfrågan, samtidigt som konsumenterna tvingas betala mer och mer för att få sin favoritfrukt. Något vi kommer att märka av de närmaste månaderna. Alla är förlorare utom skurkarna.

LÄS OCKSÅ: 
Chokladbrist hotar världen!

9 saker du kan göra med en avokado!

Så håller du en öppnad avokado fräsch!

Källa: News.mic
Text: Maria K Broman