Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ät fisk och skaldjur – få i dig plast

Ät fisk och skaldjur – få i dig plast

Är du förtjust i fisk och skaldjur ska du se upp. En ny undersökning visar att du samtidigt riskerar att få i dig tiotusentals plastpartiklar genom maten.

En studie från universitetet i belgiska Gent visar att människor som regelbundet äter mycket fisk och skaldjur får i sig omkring 11 000 plastpartiklar per år. Detta på grund av nedskräpning vilket Veckans Affärer rapporterat om.

Plasten som hamnar i hav och natur bryts inte ner. I stället faller den sönder till små partiklar som kallas mikroplast. Fåglar, fiskar och andra djur får i sig partiklarna när de misstar dem för mat. I slutändan hamnar plasten på din tallrik när du äter djuren.

Plast är en stor miljöbov och anses vara ett hot lika allvarligt som klimatförändringarna. Dessutom drar plasten tills sig kemikalier och kan innehålla farliga ämnen.

En stor del kommer från plastflaskor men det fick också i påsar, textilier och exempelvis tandkräm. Trots att Sverige ligger i framkant när det kommer till återvinning riskerar 105 miljoner flaskor att hamna i naturen.

Globalt sett ser det ännu värre ut. Endast sex procent av plastflaskorna från de största dryckesproducenterna tillverkas av återvunnet material.

Läs också: 9 saker du kan äta istället för fisk

Läs också: Maten du ska sluta med direkt

Källa: Veckans Affärer och Aktuell Hållbarhet