Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ät 150 år gammal mat – för bara 3 kronor

Doppsko på menyn. En gräddstuvad pytt helt enkelt. Foto: Tennstopet
Paltbröd med fläsk och vitsås. Foto: Tennstopet
Sugen på att sätta tänderna i en doppsko? Avnjuta en lerpottasill med 150 år på nacken? Då ska du bege dig till Stockholm och testa en annorlunda meny från förr.

Vad åt man på restauranger för drygt ett sekel sedan? Vilka middagsalternativ fanns för hungriga stadsbor som ville gå ut och äta? Bland annat paltbröd och sjuskinnsgröt, rätter som återfinns på 150 år gamla restaurang Tennstopet i slutet av september.

– Vi belyser Tennstopets historia genom att plocka rätter ur våra gamla menyer. Från olika epoker har vi tolkat rätterna som en hyllning till den tid som varit. Det kanske får gäster att återupptäcka maträtter de inte ätit på många år och våra yngre gäster kan få upptäcka någonting som man kanske hört talas om men aldrig provat, säger köksmästaren Micke Schedin, i ett pressmeddelande.

Rätterna man tagit fram har inspirerats av den meny man fann på Tennstopet när restaurangen låg intill kullerstensgatorna i de gamla Klarakvarteren. Små portioner av bland annat doppsko, kolbulle och filbunke återvänder under 25-29 september på menyn till det facila priset av 5 respektive 3 kronor.

– Vi håller hårt i Tennstopets traditioner och klassiska teman såsom surströmming, kräftskiva, vilt och kråka. Nu när vi firar 150 år vill vi skapa något speciellt som speglar Tennstopets och Sveriges kulturella matarv, säger Christian Olsson, som tillsammans med Kristofer Sandström, driver restaurangen.

Läs också: Matnostalgi – 10 klassiska rätter vi minns från barndomen

Läs också: Maten vi avskydde som barn men älskar idag – se listan!

Doppsko är gräddstuvad pytt i panna

Paltbröd är gjort på grisblod, rågmjöl, vetemjöl, jäst, sirap och salt

Lerpottasill är matjessill som serveras ljummen med hackat ägg, gräslök, potatis och hett brynt smör

Kolbulle är en slags fläskpannkaka

Sjuskinnsgröt är risgrynsgröt med socker, smör, sötmandel och kanel som varvas i en plåt och gräddas i ugn. Serveras med saftsås.

Filbunke är en fet mjölk som syras