Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Är vegetarianers miljöavtryck verkligen mindre?

Är vegetarianers miljöavtryck verkligen mindre?
Köttätare, vegan eller vegetarian – spelar det egentligen någon större roll för miljön? Här får du svaret i exakta siffror.

Svensken äter ungefär dubbelt så mycket kött som det globala genomsnittet och just vår köttkonsumtion debatteras mycket. I de heta diskussionerna faller många gånger relevant fakta bort och ersätts av spekulationer och egna teorier, som kanske inte alltid stämmer helt överens med verkligheten.

Köttätare vs veganer 

Faktum är att största delen av matens klimatpåverkan kommer från köttindustrin. Det tillsammans med mejeriprodukter påverkar klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Så svaret på frågan om CO2-belastningen skiljer sig åt mellan köttätare och icke köttätare blir logiskt nog JA. Enligt en brittisk undersökning når en vegan inte ens upp till hälften av den miljöbelastning som en köttätare bidrar till.

Källa: National Geographic

Källa: National Geographic

Dina val gör skillnad

En köttätare kan halvera sitt CO2-avtryck genom att välja vegetariskt eller fisk oftare. Att dra ner på köttkonsumtionen med 50% kan leda till en minskning ens koldioxidutsläpp med motsvarande en flygresa från London till New York.

Så vad vi väljer att stoppa i oss påverkar vårt klimat – varken vi gillar kött eller inte.

veganvskött

Läs också: 9 nybörjartips till gröna veganer 

Källor:
National Geographic
Naturvårdsverket
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO:s statistik över globala köttkonsumtionen

6 kommentarer om "Är vegetarianers miljöavtryck verkligen mindre?"
 • ErikArvidsson
  ErikArvidsson

  Det skulle vara intressant att ta med vattenåtgång i beräkningen. Jag tänker främst på det vatten som djuren dricker, men även på det vatten som går åt för att bevattna fodermarker. Vatten som förorenas genom övergödning är också ett stort problem som köttindustrin bidrar till.

 • Mathias Mikkola
  Mathias Mikkola

  Kollade upp ordet veganism på wikipedia. Där står det att Leonardo da Vinci är vegan. How quaint 🙂

 • clanor
  clanor

  Enligt miljjödebattören Stefan Edman är den globala påverkan 5%. Tror inte man tagit hänsyn till att djur äter gräs mm som binder koldioxid. Enligt andra är det ett nollsummespel eftersom energi, som metangas, måste bildas från någonting, i detta fall gräs, cellulosa, som binder koldioxid.