Logga in här

Därför är äpple så nyttigt

Äpple är fantastiskt nyttigt, förutom att vara fantastiskt gott. Kolla in listan för att få reda på varför.

Visste du att äpple kan bromsa ett gäng sjukdomar? Två äpplen om dagen och du håller dig frisk. Det kan verka som en myt men faktum är att det finns så mycket nyttigheter i äpplen så att myten skulle kunna vara sann.

Se nedan för inspirerande hälsotips med äpplen!

Ett äpple om dagen

Ett äpple om dagen

Alla har vi hört det gamla talesättet ”Ett äpple om dagen håller doktorn borta”. Äpplen, och framför allt äppelskalet, innehåller flavonoider, rikligt med C-vitamin och kalium och pektin som är bra för magen och tarmarna. Flavonoider ska ge skydd mot hjärt-kärlsjukdomar. Så ät dem oskalade!

I gamla skrifter från Babylon 800 år före Kristus beskrivs äpplet också som medicinalväxt. Samma information går att hitta i avhandlingar från medeltiden. Men de äpplesorter som användes då var oftast syrligare, grövre och hade större mängd garvsyra. Som exempel kan nämnas att äpple med skal är ett laxermedel och kan döda vissa skadliga bakterier.

Läs också: Recept på knäckig äppelpaj

1 av 6

Läs också: Här är intressanta saker du borde veta om päron

Läs också: Här är de nyttigaste bären – se listan!

Text: Maria K Broman

Ett äpple med skal innehåller 56 kalorier per 100 gram. De mesta av dessa kalorier kommer från kolhydrater. Ett medelstort äpple väger cirka 125 gram. Äpplen innehåller mycket mättande fibrer, mycket näring och lite kalorier. En studie visade på en betydande viktminskning med ett dagligt intag av tre äpplen eller tre päron bland överviktiga kvinnor.

Annons: