Logga in här

Ångkoka maten – så här gör du

Att ångkoka maten är både ett snabbt och fettsnålt sätt att tillaga mat, och det går att ångkoka allt från grönsaker och tofu, till fisk, kyckling och dumplings. Här är bästa tipsen för att du ska lyckas med att ångkoket på enklaste sätt - utan dyra maskiner eller skrymmande tillbehör!
Med kastrull och durkslag

Med kastrull och durkslag

Med ett durkslag placerat i en kastrull över kokande vatten gör du snabbt och lätt din egen ångkokare. Se bara till att vattnet inte når hela vägen upp till durkslaget. Lägg på locket för att få ångeffekten. Vill du vara säker på att inget fastnar i durkslaget kan du lägga i en bit bakplåtspapper som du gör många små hål i så att ångan kan tränga upp.

1 av 3

Läs mer: 10 saker du inte visste att du kan göra med din mikro

Läs mer: Maten du absolut inte ska lägga i kylen

Källor: Viktväktarna, Ica

Att ångkoka maten innebär att man tillagar maten med ånga i stället för att koka i vatten eller steka i fett. Några av fördelarna är:

· Vitaminer och mineraler stannar kvar bättre i grönsaker som ångkokas i stället för att försvinna ut i kokvattnet.

· Det är fettsnålt eftersom du slipper onödigt smör eller olja.

· Ångkokade grönsaker är bra för känsliga tarmar, eftersom grönsakernas cellväggar mjukas upp och gör de mer lättsmälta.