Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Shiraz – lär dig allt om den berömda druvan och vinet

Den kryddiga peppriga smaken i shiraz-vinerna passar bra till grillad mat.
För att få ut det bästa av shiraz-viner krävs det att man serverar det i ett lämpligt glas - ett runt och brett glas är att rekommendera.
Shiraz är en av 2000-talets mest odlade druvor i världen. Vin som görs på druvan är fylligt och alkoholrikt och påminner om mörk frukt med ganska sträv smak. Vilka maträtter passar till vinet och hur serveras det på bästa sätt? Mitt kök har svaren!

Shiraz eller syrah? Ja, namnet på druvan varierar beroende på var i världen vi befinner oss. Syrah har sitt ursprung i Rhônedalen i Frankrike. Den har även odlats länge i Australien där den bär namnet shiraz, samma namn har den även i Sydafrika och Nord- och Sydamerika. Till Australien kom shiraz under början av 1800-talet och numer görs några av Australiens främsta och mest hållbara viner på just shiraz-druvor.

Blandningsvin

Blandningsvin kallas ett vin som består av två eller flera olika druvsorter. Under många år användes syrah-viner som blandningsviner vilket de delvis fortfarande gör än idag, men man har i allt större utsträckning gått över till att framställa vinet på endast en druva.

Under 70-talet började shiraz-vinerna att bli populära och sedan dess har dess popularitet stigit kontinuerligt. Under  2000-talets första decennium har shiraz blivit en av världens topp-tio odlade druvor.

Fruktig och sträv smak

Färgen på syrah-vinerna är ofta mörkröd, aromen påminner om mörk frukt som till exempel björnbär och plommon. Vinerna har en hög halt alkohol och de är ganska sträva och fylliga. Man kan dela in syrah-viner i smaktyperna kryddigt och mustigt eller fruktigt och smakrikt.

Passar till kött

Eftersom shiraz-druvan oftast ger kraftiga och smakrika viner kräver den också smakrik mat. Till vinet passar exempelvis vilt eller nötkött med kryddiga tillbehör. För att balansera dess strävhet kan man tänka på att välja feta eller aning syrliga rätter.

En gräddig potatisgratäng eller en sås med vinäger, vin eller lingon passar utmärkt. Den kryddiga/peppriga smaken i vinerna passar också bra till grillad mat.

Läs även: Grillrecept- enkla

Så serveras shiraz-viner – 3 viktiga steg

När man servera shiraz-viner finns det tre viktiga saker att tänka på:

1 Ultimata temperaturen är mellan 15 och 18 grader.

2 Öppna flaskan och låt vinet andas, alternativt dekantera det.

Detta kan göras medan temperaturen stabiliseras. Eftersom shiraz är ett rött vin kommer dekanteringen att tillåta vinet att andas och smakerna att utvecklas. Har man inte möjlighet att dekantera vinet så fungerar det också att öppna flaskan några timmar innan servering.

3 Rätt glas

Ett brett och runt rödvinsglas eller shiraz-vinglas är mest lämpade att dricka ur, då får vinet utrymme att andas. Välj rätt glas, häll upp och njut – med rätt glas frigörs aromerna och smakerna!

Källor: SVD Vinjournalen Vingruppen Vinjournalen -shiraz-viner Systembolaget

Läs också: Recept på vilt

Läs också: Recept på potatisgratäng

Syrah/shiraz: Blå druva

Odlas i: Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, Nya Zeeland och Sydamerika.

Kända distrikt: Rhône och Barossa Valley.

Smak: Fruktiga till kryddiga viner, björnbär, plommon, örter, peppar, lakrits, kakao, charkuterier och lagerblad.

Passar till: Grillat och vilt.