Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Alexandra Larsson – vinnare av Hela Sverige bakar 2014

Alexandra Larsson vann årets säsong av Hela Sverige bakar. Mitt kök fick en intervju med den lyckliga vinnaren! Och missa inte Alexandras fantastiska recept som du hittar längre ner!

Foto: Tv4

2 av 6

 Grattis Alexandra, hur känns det att vinna årets upplaga av hela Sverige bakar?
– Att få stå här som vinnare är en helt otrolig och overklig känsla. Tänk att jag kunde ta mig så här långt med min inställning och mina bakkunskaper!

När var första gången du vågade tro att du kanske skulle kunna kamma hem slutsegern?
– Jag hade från början bara målet att inte åka ut först, sen skulle allt därutöver vara en bonus. Jag bestämde att göra mitt bästa och se hur långt det kunde ta mig. Tror egentligen inte att det var förrän vid finalprogrammet, och efter att jubileumstårtan var klar, som jag ändå kände att jag hade en chans att ta hem allt, men måste nog säga att jag var nog så fokuserad på uppgifterna så hjärnan slog bort vinsttänket, jag skulle bara ge järnet den dagen!

Vad har varit jobbigast?
–Jag skulle nog inte vilja säga att nått varit jobbigt, utan snarare en anpassningsfråga, att anpassa sig till uppgifterna utifrån mina kunskaper och miljön. Sen har det absolut varit en prövning att vara utan familjen och sättas i en grupp med okända människor. Men familjen vet jag att jag har här hemma, och att de klarar sig, och det är en sådan trygghet och gör att man kan våga sig ut på sådana här äventyr.

Ditt största misslyckande under programmet?
–Skulle nog säga att det största misslyckandet under programmet var när jag totalt tappar fokus i den tekniska utmaningen med citronmarängpaj. Sedan gick ju kolabakelserna inte något vidare, men där blev det mer som ett uppvaknade för mig, där jag verkligen inser hur mycket jag vill detta, och att ett litet misstag kan skicka hem mig.

Det du är mest stolt över?
–Jag är mest stolt över att jag har kunnat leverera och visa upp hur jag gillar att baka och presentera mina bakverk. Och att jag haft ett fokus och en inställning som gjort att allt faktiskt har varit roligt, jag har tagit till mig av kritiken och tipsen jag fått, och sedan visat att jag lärt mig av det.

Det viktigaste du lärt dig under seriens gång?
–Det viktigaste jag lärt mig är att inte ge upp när nåt inte riktigt går som man tänkt sig, utan i stället göra ett bästa av situationen och hitta lösningar. Vad är det värsta som kan hända?! Jo, att man får börja om.

Vad var det som fick dig att söka till programmet?
–Det har varit påtryckning ifrån nära och kära som ofta får smaka på mina bakverk. Till slut tvingade de mig att söka, nåt jag inte ångrar idag!

Har det varit svårt att hålla vinsten hemlig?
–Direkt efter finalen åkte familjen på en efterlängtad resa till Kalifornien, så då fick man lite distans till allt. Sedan valde jag att innan jag åkte upp till inspelningen bara säga det till de närmaste som jag pratar med dagligen, så därför har det varit enkelt. Och nu sista tiden tycker jag att det varit så roligt, när människor försökt lista ut eller få mig att försäga mig, men har jag kunnat hålla mig i nästan 6 månader, så var det inga problem att hålla mig dessa sista veckorna heller.

Nu kommer din första egna kokbok, är det en gammal dröm du haft, att göra en egen kokbok?
–Att få göra denna bakbok har varit en dröm. Jag började redan för många år sedan då jag köpte en fin bok, som jag började skriva ner de recept som följt mig under många år och som jag vill dela med mig av. Så många recept kommer därifrån, men även en del med inspiration från USA eftersom det var på där på stranden jag satt och skrev många av recepten till denna bok.

Vad bakar du helst hemma när du är ledig?
–Jag älskar att baka bullar, bröd och pajer – antagligen eftersom jag älskar att äta det lika mycket.
–Men en klassisk kletig kladdkaka sitter heller aldrig fel!

Favoritbakverk?
–Cheesecake, nybakade kanelbullar och ett glas iskall mjölk eller ett nybakat bröd med smör och ost på.

Favorit av det du bakade under säsongen?
–Det måste vara krusbärs- och mullbärsstrudeln!

Hur går du vidare nu, efter programmet – förutom att göra reklam för boken?
– Jag vill ta chansen att åka runt och samla på mig kunskap och dela med mig av min kunskap, att få ta bakningen till en ny nivå. Sedan vart jag kommer att dyka upp vet man aldrig, men jag vill kunna bjuda in dig till min bakvärld på något sätt.

Text: Pia Nordström

Här hittar du Alexandra Larssons recept från Hela Sverige bakar.