Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Aladåb – 5 bilder på den försvunna maträtten

Vissa av er minns den, andra visste antagligen inte ens att den existerat. Vi pratar om aladåben, en gång i tiden en maträtt som var väldigt populär och hade en given plats både på sommarens fester men också på julbordet. Men numera lyser aladåben med sin frånvaro och vi kan väl nästan kalla den utrotningshotad. Vill du se och minnas eller bara är nyfiken på vad en aladåb är? Scrolla nedan för inspiration!
Ägg- och grönsaksaladåb

Ägg- och grönsaksaladåb

Är det en smörgåstårta? Nej, det är en aladåb!

1 av 5

Vill du laga en aladåb? Vi har receptet! Se här: Fiskaladåb med röding och skarpsås

Läs också: Gelé – grundrecept

Du kanske undrar, vad är egentligen en aladåb? Vi förklarar. Ordet ”aladåb” kommer från franskans ”à la daube” som betyder ”grytinkokt”.

Rätten var ett sätt att ta tillvara på all mat så ingenting skulle gå till spillo. Det var bara att koka överblivna grönsaker, ägg eller kött (för att nämna några exempel) och därefter hälla på gelé.

En riktig festmåltid förr i tiden och även väldigt klimatsmart om man tänker efter. Kanske något att ta tillbaka på middagsbordet för att minska på matsvinnet?