Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Marabou satsar på salt choklad och Ahlgrens bilar får ny smak

Vintern 2020 bjuder på nyheter för utflykter och godissugna. Chokladjätten Marabou hakar i år på trenden att kombinera salt och sött i ny chokladkaka, Polarbröd släpper grill-macka, Ahlgrens satsar på elbilar och Brämhults lanserar shots med bra drag. Mitt kök har testat några av vinterns nyheter - se betyg och omdöme här!

Vinterns saltstänkta nyhet från Marabou

Marabou havssalt

Chokladkakor med havssalt är ingen nyhet, det finns redan i flera mörka varianter, men i år har turen kommit till Marabou.

– Marabou Havssalt är ett givet tillskott till vår stora familj av smaker. Den subtila hinten av havssalt gifter sig perfekt med den lena mjölkchokladen, och ger en smakupplevelse som vi vet uppskattas av så många, säger Niklas Larsson, varumärkesansvarig för Marabou, i ett pressmeddelande.

Chokladen, som finns i utvalda butiker redan i januari men lanseras stort vecka 8, innehåller ej palmolja.

Mitt kök har testat chokladkakan om 185 gr.

Omdöme: Suuupergod! Den här fastnar jag för. Perfekt mängd av havssalt som gifter sig med mjölkchokladen i munnen. Perfekt saltsmak, ger något extra jämfört med den klassiska mjölkchokladen. Finns en risk att salt-godis blir för salt men här perfekt avvägning. En bra balans mellan len mjölkchoklad och ja… havssalt. Kan bli en ny favorit. Varför komplicera med en massa konstigheter när något så enkelt som choklad + salt = match made in heaven. Full pott! Chokladen har den klassiska konsistensen och smaken kvar, havssaltet för med sig en sälta som tidigare saknats. Kort och gott, trevlig smak. Choklad med havssalt har jag testat förr och gillar det, så inte så konstigt att denna inte gjorde mig besviken

Betyg: 5

Ahlgrens laddar med ny elbil

ahlgrens elbilar

Foto: Ahlgrens

Ahlgrens bilar från Cloetta har genom åren fått sällskap av både däck och husvagnar. I år flirtar godisföretaget på den miljömedvetna konsumenten och lanserar Elbilar.

– Genom att lansera Ahlgrens bilar Elbilar tar vi Ahlgrens bilars vagnpark in i en ny era och det tror vi kommer att falla många spänningssökande förare i smaken, säger Emily Möller, produktchef på Cloetta, i ett pressmeddelande.

Elbilarna är fria från palmolja och innehåller inga artificiella färgämnen. Formen är den samma som den klassiska elbilen men färg och smak skiljer sig.

Mitt kök har testat elbilen och den fick ett blandat mottagande.

Omdöme: Smakade generellt kemikaliska vilket de tidigare versionerna av bilarna inte har varit. Gula: Tråkiga.  Blåa: Blandning mellan tuggummi och blåbärssmak, inget utmärkande, helt okej i smaken.  Röda: De har förstört de röda bilarna med någon kemikalisk hallonsmak som de tidigare versionerna inte haft. Älskar Ahlgrens klassiska bilar och de sura bilarna så var verkligen pepp på att testa den här nyheten, men det blev en direkt krock. Fick sådana äckelkänslor att jag spottade ut två av tre. Vad är grejen med den skummande känslan som uppstår i munnen, och vem kom på de här konstiga kemiska smakerna? Har de inte genomgått ett produkttest innan de lanserades? Nä fy fan!

Bilarna fick om ett konstigt “skum” när man tuggat på dem en stund, annars var smaken helt okej på den blå bilen med det konstiga namnet “is-karamell”. Övriga smakade mest artificiellt. Tyvärr inget bra betyg överlag!

Betyg: -2

Polartoast i växtbaserad kostym

Polarklämma + VegMe

Foto: Polarbröd

Polarbröd har tillsammans med VegMe skapat en växtbaserad macka och grilltoast som ska mätta hungriga konsumenter på språng eller på utflykten i vintern.

– Allt fler söker efter grönare alternativ och vi är glada att kunna erbjuda dem växtbaserade smörgåsar, säger Maria Eriksson, marknadschef Smörgås, i ett pressmeddelande.

– Det är väldigt härligt att se två av mina samarbetspartners gå ihop och skapa något nytt tillsammans. Det vi äter hör ihop med klimatutmaningarna vi står inför, det är därför något vi alla bör tänka på. Jag ser fram emot de här veganska smörgåsarna och hoppas att det kan öppna dörrar för att fler vågar testa växtbaserad mat, säger idrottsprofilen och längdåkaren Charlotte Kalla, i samma pressmeddelande.

De veganska mackorna finns i butik i början av februari och kostar 25-30 kronor.

Polarbröds smörgåsar har sitt ursprung i världens första djupfrysta smörgås Polarklämman som uppfanns i slutet på 1960-talet av Greta Nilsson i syftet att minska matsvinnet. Från 2020 finns Polarklämmor, Polartoast samt Polarmackor på svenska marknaden. Smörgåsarna är klimatberäknade av RISE.*

Mitt köks omdöme: Röran i Polarmackan har verkligen smak av lax, vilket är spännande då den är helt vegansk. Men innehåller kallrökt vatten! så det kanske sätter smaken. God macka med mjukt härligt bröd som man gärna tar med på utflykten!

Betyg: 4

*Källa: Polarbröd

Estrella inleder året med baconchips och megastora ostkrokar

snacks estrella vintern 2020

Foto: Estrella

Mitt köks omdöme: Crispy Bacon & Sourcream. Ska smaka bacon och sourcream. Goda chips absolut, men de var kanske lite mesiga i smaken. Kan ha berott på just gräddfilen slog ut baconsmaken. Jag hade velat ha lite mer rökighet. Inte fullpott men väl godkänd.

Betyg: 3

Mitt köks omdöme: Superbågar (lanserades sommaren 2019 men gör nu comeback i sortimentet) Brukar vara kräsna när det kommer till ostbågar, det enda som duger är OLW:s, men de här bågarna kallas ju super av en anledning (inte bara den att de är superstora). De var både spröda, goda och hade mycket smak. Farligt gott!

Betyg: 4

En stärkande shot om dagen från Brämhults

Nyttiga shots

Foto: Brämhults

Svenska juicejätten Brämhults satsar på shots för den som vill stärka sin kropp med extra vitaminer. En flaska innehåller 5 shots där den ena nyheten innehåller äpple, ingefära och citron och den andra med smak av chili, gurkmeja och svartpeppar.

– Vi ser ett ökat intresse för hur mat och dryck kan påverka vår hälsa. Många svenskar uppskattar dryck med en funktion från råvaror med naturliga hälsoegenskaper. Både ingefära och gurkmeja har en positiv inverkan på immunförsvaret och därför är lanseringen i anslutning till ”vabruari”, tiden då många drabbas av förkylningar, extra passande, säger Stina Haglund, Senior Brand Manager på Brämhults, i ett pressmeddelande.

Produkterna innehåller inga tillsatser, inget tillsatt socker och är gjorda på 100 procent frukt och grönsaker. Brämhults färska shots à 300 ml finns i butik vecka 8. Cirkapris 38 kronor.

Mitt köks omdöme: En shot med bra drag, det är rejält riv i den. Mycket smak av ingefära, inte så mycket äppelsmak. Känns nyttig och väldigt god.

Betyg: 4

Norr 03 Yuzu

Norr - dryck

Foto: Norr

En sockerfri dryck från svenska Norr kommer nu i ny smak innehållande yuzu, en citrusfrukt som ursprungligen kommer från Östasien och som smakar som en blandning av grapefrukt och mandarin. Drycken är berikad med D-vitamin. För varje såld flaska doneras en enhet vätskeersättning och zinktablett till de personer i världen som behöver det som mest. Donationerna sker via organisationen Rädda Barnen.