Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Äggkokare – guide till 5 olika varianter och hur du använder dem

Äggkokare – guide till 5 olika varianter och hur du använder dem
Att koka ägg är ingen konst, eller? Ibland är det ändå närmast omöjligt att få äggen som man vill, trots att man gör som man brukar. Med en äggkokare blir dina ägg snud på perfekta varje gång, oavsett om du vill ha dem lösa, hårdkokta eller mittemellan.

Sätten att koka ägg på är många men vill du slippa hålla koll på koktid kan en äggkokare var något för dig. Här finns en mängd varianter, från den som kokar ett ägg i taget till köksapparater som rymmer 10 stycken.

Så fungerar en äggkokare

En äggkokare består av en liten kokplatta, en ägghållare och ett lock. Mängden vatten man doserar beror på hur många ägg som ska kokas samt hur löst eller hårt dina ägg ska tillagas. För att kunna koka ägg i en äggkokare pickar man ett håll i ägget, placerar det i kokaren och fyller upp med önskad mängd vatten. Ett mätglas för dosering följer oftast med när du köper en äggkokare. Placera därefter locket på kokaren och sätt igång den. När vattnet kokat bort är ägget klart och de flesta apparater ger då ifrån sig en signal.

Hur lång tid tar det att koka ägg i äggkokare?

Koktiden varierar mellan olika kokare men räkna med cirka 6-8 minuter för löskokta ägg, oavsett hur många ägg du kokar. I en äggkokare förångas vattnet och det mesta kondenseras på äggen och rinner ner på botten. En del av vattenångan försvinner också genom locket. Ju fler ägg man kokar desto större yta kan vattnet kondensera på vilket innebär att man kokar bort en mindre mängd vatten på en viss tid. Vattenåteranvändningen blir alltså större ju fler ägg man kokar.

Läs också: Så undviker du de vanligaste misstagen när du kokar ägg i en kastrull

Fördelar med äggkokare

Fördelar med att koka ägg i en äggkokare är att det går åt mindre vatten och energi än när du kokar ägg i en kastrull. Nackdelarna är att det tar lite längre tid än i en kastrull och att du får ytterligare en apparat som tar plats i ditt kök.

Majoriteten äggkokare signalerar när ägget är klart, alltså när önskad hårdhetsgrad är uppnådd. Några har löstagbar äggskål för enklare rengöring, en del kommer med tillhörande äggpickare.

Mitt kök tipsar här om 5 olika äggkokare som gör det enklare att få ägget precis som man vill ha det, varje gång.

Severin EK 3161

Severin EK 3161

Äggkokare från Severin med äggpickare med plats för 3 ägg. Piper när inställd hårdhetsgrad är uppnåd.

Bäst pris på den här äggkokaren just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Läs också: Därför ska du aldrig slänga dina äggskal – 6 goda skäl

Cuisinart CEC-10E

Cuisinart CEC-10E

En äggkokare som rymmer många ägg och som även går att pochera ägg i. Piper när äggen är klara.

Äggkokare i rostfritt stål med plats för 10 ägg från Cuisinart. Bäst pris på den här äggkokaren just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Caso

Caso

Äggkokare med plats för 8 ägg. Tyst och lätt att använda. Medföljer insats för att göra pocherade ägg.

Bäst pris just nu på äggkokare från Caso – se Prisjakt! (Extern länk)

WMF Kitchen Minis 415220011

WMF Kitchen Minis 415220011

Äggkokare för ett ägg som tar minimalt med plats i köket. Pipsignal när ägget är klart.

Bäst pris på äggkokare från WMF just nu – se Prisjakt (Extern länk)

Emerio Waves EB-07001

Emerio Waves EB-07001

Äggkokare med kapacitet för 7 ägg. Löstagbar äggskål för enklare rengöring samt automatisk avstängning.

Bäst pris just nu på den här äggkokaren från Emerio – se Prisjakt! (Extern länk)

Läs också: 9 vanliga myter om ägg du borde sluta tro på

Läs också: Test av 6 olika äggkokare

Källa: Ny teknik, Svenska ägg

√ Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet.
√ Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig

√ Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
√ Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
√ Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.

√ Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
Källa: Svenska ägg

Annons: