Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ägg – därför är vissa så svårskalade

Ägg är ju både gott, hälsosamt och mättande. Men varför är de nästan omöjliga att skala ibland? Och vad gör man för att lösa det? Här får du alla svar!

Det enkla svaret är att ett riktigt färskt ägg är svårare att skala än lite äldre ägg, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. I ett nyvärpt ägg ligger ph-värdet på ungefär 7. När luften så småningom tränger in i ägget så avdunstar fukten i vitan (luftblåsan blir större) och ph stiger, samtidigt blir skalhinnan tjockare och det släpper lättare. Men ägget bör vara minst en vecka gammalt för att det ska gå lätt att skala (åldrarna får du fram genom att räkna 28 dagar bakåt från bäst före-datum som står på förpackningen).

Dock finns det lite tricks som kan underlätta om ägget är helt färskt och svårskalat:
1. Spola det kokta ägget med iskallt vatten direkt efter kokning. Knacka ägget så att skalet knäcks, lägg tillbaka i vattnet som tar sig in under skalet som lossnar.
2. Picka ett hål i den tjocka ändan på ägget innan du kokar det.
3. Man kan också ha bikarbonat i kokvattnet, men då riskerar man att det smakar åt äggfishållet.
4. Förvara äggen i rumstemperatur några dagar före kokning. En dag på köksbänken motsvarar fyra dagar i kylskåpet.
5. Använd en tesked att skala med i stället för fingrarna, det går enklare och du får bort större bitar per gång.

Text: Maria K Broman

Källa: Kronägg.se, Kackel.se, Svenskaägg.se, TidningenLand.se, Hemmets.se. Matvett.se

Läs också: Här är nya sätt att använda ägg på

Läs också: Koka ägg – så blir det perfekt varje gång

Ägg

Foto: Colourbox