Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

9 vanliga myter om ägg du borde sluta tro på

9 vanliga myter om ägg du borde sluta tro på
Ägg är ett av våra mest populära livsmedel. Trots det råder delade meningar kring huruvida ägg är nyttigt eller inte och hur många vi bör äta per dag. Därför knäcker vi 9 myter kring ägg som du verkligen borde sluta tro på.
Vitan är nyttigare än gulan

Vitan är nyttigare än gulan

Det här påståendet är vanligt bland de som tränar mycket och vill bygga muskler. Många slänger gulan och äter bara vitan i jakt på protein men få kalorier. Men då går man miste om massor av nyttiga näringsämnen. Och gulan är faktiskt den del som innehåller mest protein. Följ därför experternas råd och ät hela ägget.

1 av 9

Läs också: Därför ska du aldrig slänga dina äggskal

Läs också: Ägg – därför är vissa så svårskalade

Källa: Livsmedelsverket, Svenska ägg, Allt om vetenskap

  • Om vi äter äggen råa utnyttjar vi bara hälften av proteinet
  • Ju längre tillagningstid på ägget, desto mer denatureras äggproteinet – proteinmolekylerna vecklas ut och de blir lättare för kroppen att tillgodogöra sig
  • Ägg innehåller alla 9 essentiella aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater
  • Ett ägg innehåller 1 milligram järn. Dagsbehovet är 8 – 15 milligram.
  • Ägg är den mest kompletta naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk
  • Hälften av Sveriges befolkning tycker att ägg är världens bästa råvara
  • 72% av svenskarna tycker att ägg är ett av de mest näringsrika livsmedel som vi kan äta och 69% anser att ägg håller dem mätta länge.

Källa: Svenska ägg