Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

9 nyttiga kålsorter du borde äta mer av

Kål är riktig supermat. Den innehåller mycket fibrer men lite kalorier. Kål i alla dess former är nyttigt, klimatsmart och inte minst gott. Här listar vi nio sorters kål du borde äta mer av.
Vitkål

Vitkål

Vitkålen finns att få tag på under större delen av året, den är billig och riktigt nyttig. 100 gram vitkål ger halva dagsbehovet av C-vitamin och vitamin K. Du får också i dig lite kalium och vitamin B6. Det har påståtts att vitkål kan bota cancer, men det finns få vetenskapliga belägg som kan förklara varför och i vilken utsträckning. En studie ledd av forskare i Frankrike visade att isotiocyanater som finns i i vitkål skyddar kroppen mot lungcancer. Men vissa hade ett enzym som bröt ner de nyttiga isotiocyanaterna vilket gjorde att skyddet uteblev.

Recept: Vårt bästa recept på pizzasallad

Recept: Vitkålsgratäng med kyckling

2 av 9

Läs också: Därför ska du älska surkål – 5 goda skäl

Läs också: 5 fakta om grönkålen

Källa: Livsmedelsverket, Matkalkyl, Allt om mat, Ditt husapotek

Annons: