Logga in här

Här är svenska maten som hela världen älskar

Svensk mat har blivit trendigt utanför landet. Gravad lax, köttbullar knäckebröd och dajmtårta! Läs om 9 svenska maträtter som världen älskar!

1. Köttbullar
Med sina nästan 300 varuhus världen över och köttbullar på menyn kan man säga att Ikea spridit den svenska köttbullen runt jorden. Den serveras också på allehanda finkrogar under namnet ”swedish meatballs”. Och då helst med potatismos, brunsås och lingonsylt så klart.

köttbullar

2. Smörgåsbord
Detta är svenskare än svenskast. Det som från början i Sverige endast var en förrätt har nu blivit buffé och spridit sig världen runt. Ordet är ett av få moderna svenska ord som lånats in i tyskan och engelskan (smorgosbord), och anses också vara det mest kända svenska ordet i utlandet.

buffé
Foto: Thomas Carlén

3. Kanelbullar
Kanelbullen, som funnits här sedan 20-talet, presenterades som svensk specialitet 2006 i EU-projektet ”Café Europa”. Den svenska ”fikan” är unik och har gått på export, bland annat till New York där det svenska kafeet ”Fika” är supertrendigt och serverar just kanelbullar.
Kanelbullar recept och tips

4. Gravad lax
Gravad lax är ett stycke svensk mathistoria och har förekommit sedan 1600-talet. I dag är det en internationell succé som utvandrat till krogar i hela världen, inte minst tack vare smörgåsbordets berömmelse. Ibland kallas gravlax ”Swedish dill-cured salmon” (svensk dillrimmad lax).
gravad lax

5. Biff à la Rydberg
Biff Rydberg, som den också kallas, är klassisk svensk husmanskost, en lyxigare variant av pyttipanna. Rätten som är uppkallad efter Hotell Rydberg i Stockholm, finns i mängder av varianter i andra länder.

Biff-Rydberg

Foto: Anna Hållams.

6, Toast Skagen
Den kanske vanligaste förekommande förrätten i Sverige. Trots det danska namnet är det en svensk uppfinning från Stockholmskrogen Riche och stjärnkocken Tore Wretman. Säg hans namn och varenda kock i Sverige och många i resten av världen böjer sig i vördnad.
Toast Skagen recept.

7. Knäckebröd
Sedan 1919 är Wasa den största tillverkaren av knäckebröd i världen, och produkterna säljs i 40 olika länder, till och med USA. De största marknaderna utanför Sverige, är övriga norden, Tyskland, Polen, Nederländerna, Frankrike och USA.
knäckebröd recept

8. Dajmtårta
Något överraskande kanske, men den svenska dajmtårtan exporteras i dag till över 40 länder. Mycket av dess popularitet har man Ikea, där den serveras, att tacka för. De största köparna av tårtan är Tyskland och England, men både Spanien, Frankrike, Saudiarabien, Japan och Sydkorea och Ryssland är på gång.

dajmtårta 636

Läs också: Experterna: Här är världens 8 nyttigaste råvaror

Läs också: Här är frukterna du har förvarat helt fel

Källa: Svd.se, Matstudio.blogspot.se, Taffel.se, Wikipedia.org, So-rummet.se, Wasabröd.se

Text: Maria K Broman