Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

8 saker du kanske inte visste om julmust

Apotekarnes är en tillverkare av julmust, en drick vi svenskar dricker drygt 40 miljoner liter av varje jul.
Under julen är det vanligt med reklam för Coca Cola, då julmusten är en stark konkurrent när det gäller läskförsäljning under jul.
Julmust är ett måste på många svenskars julbord, och svenskarna dricker ungefär 40 miljoner liter av musten varje år. Här är 8 saker du kanske inte visste om julmust.

1. Är det skillnad på påskmust och julmust? Svaret är nej. Det enda som ändras är etiketterna.

2. Svenskarna dricker ungefär 40 liter julmust per person varje år.

3. Receptet är, likt Coca-Cola, hemligt. Det är bara tre personer som enligt uppgifter ska känna till alla de exakta ingredienserna i den ursprungliga julmusten. Det gör personer vid familjeföretaget Roberts AB i Örebro.

4. Det var far och son Robert och Harry Roberts som lanserade drycken julmust i Sverige tidigt 1900-tal. Från början var det tänkt att julmusten skulle vara en alkoholfri variant av julölen.

Läs också: Julmustkola – enkelt recept 

8 saker du inte visste om julmust

5. Förutom de hemliga ingredienserna består julmust av ett trettiotal ingredienser, bland annat humle- och maltextrakt, karamellfärg, citronsyra och sötningsmedel.

6. Ungefär hälften av all läskförsäljning under julen står julmusten för.

7. Julmusten blir en stark konkurrent till Coca-Cola vid jul, och får Coca-Cola-försäljningen att minska i december varje år.

8. Men Coca-Cola satsar årligen på julkampanjer för att få folk att bli sugna på läsken under jul. De klassiska Coca-Cola-reklamerna när en stor lastbil med Coca-Cola kommer körandes in till en stad som har full julstämning.

Källa: Wikipedia

Annons: