Logga in här

8 saker du inte visste om prinsesstårta

Prinsesstårtan är en given favorit på de flesta tillställningar och kalas, och de flesta har koll på hur gott den smakar. Men visste du allt det här om vårt älskade bakverk?

Prinsesstårta är väldigt svenskt och finns bara i Sverige. Men ska den vara grön, rosa eller vit? Med eller utan sylt? Och varför var det bara kvinnor som åt den för 60 år sedan? Det och massa annat får du lära dig om här.

Läs också: Vårt bästa recept på prinsesstårta

Prinsesstårtan och prinsessbakelsen är i dag Sveriges mest sålda och populäraste bakverk. När något ska firas, då är det den som kommer fram. Och när prinsessan Estelle, Kronprinsessan Victorias dotter, föddes 2012, då såldes till och med alla prinsesstårtor i Sverige helt slut.
Men visste du att för bara 60 år sedan var det en skam om en man blev påkommen med en bakelse i handen? Det ansågs nämligen väldigt omanligt, och de män som ville ha fick äta i smyg. Kvinnor däremot stoltserade gärna med sina bakelser och tårtor, då det ansågs vara bra för deras ”humör”. Här får du veta allt du någonsin funderat över vad gäller den populära tårtan och bakelsen.

1. En halv miljon om året
70 procent av alla bakverk som säljs i svenska konditorier är prinsessbakelser eller prinsesstårtor. Det är ett av våra mest klassiska bakverk, och ungefär en halv miljon prinsesstårtor säljs varje år i Sverige.

2. Prinsesstårtans vecka
Sedan 2004 har den sista veckan i september marknadsförts som ”Prinsesstårtans vecka”. 10 kronor av varje såld prinsesstårta och 2,50 kronor av varje såld prinsessbakelse under den veckan går till Kronprinsessan Victorias fond.

3. Usla älskare
Marlene Dietrich varnade på sin tid för män som var ointresserade av bakelser (och mat). ”De är då också usla älskare”, var hennes devis.

4. Prinsessornas favorit
På 1900-talet hade Jenny Åkerström en populär husmoderskola där prinsessorna Astrid, Margaretha och Märta, döttrar till prins Carl och prinsessan Ingeborg av Danmark, gick. När Jenny skulle göra en kokbok på 30-talet ansökte hon och fick tillåtelse att kalla den ”Prinsessornas kokbok”. Ett av recepten där var grön tårta och påstods vara en favorit hos prinsessorna. I senare upplagor byttes namnet till just prinsesstårta.

prinsesstårta

Foto: Annika Broman, Pelle T Nilsson

5. Som ett slott
Man kan likna prinsessbakelsen vid ett slott. I botten är det sockerkaka, därefter vaniljkräm som föreställer det blanka golvet i festsalen. Ett till lager sockerkaka under taket av vispgrädde innan fasaden med marsipan läggs på. Och på toppen en ros eller prinsesskrona.

Läs också: 5 magiskt goda recept på prinsesstårta du enkelt gör själv

6. Flera färger
Vissa hävdar att en äkta prinsesstårta måste vara grön, medan andra inte tycker det spelar någon roll och gör både rosa, gula och vita prinsesstårtor. En del kallar den rosa för operatårta, den gula för Carl Gustav-tårta och andra färger för prinstårta.

prinsesstårta

Foto: Martin Skredsvik

7. Hallonsylt eller inte
En annan vattendelare är huruvida det ska vara hallonsylt i eller inte. Hallonsylten är ett sentida påfund till ursprungsreceptet, och det är ofta den med rosa marsipan som innehåller sylt.

8. Frysa in
Marsipantårta kan förvaras i kylskåpet i två dygn, men den går också alldeles utmärkt att frysa in. Florsocker pudrar man på när den ska serveras.

Källa: Dn.se. bakfnatt.se, Sverigesradio.se, Wikipedia.org