Logga in här

8 saker du inte visste om blåbär

Åh, så gott det är med blåbär! Men vad vet du om dessa blåa bär egentligen? Spana in den här listan för att lära dig allt du behöver veta om blåbär.
blåbär

Foto: Fotolia

1. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. Blåbärsriset täcker cirka 17 procent av Sveriges yta. Det trivs bäst i granskog. Dit söker sig många av skogens invånare på sommaren för att äta det läckra bäret – bland andra björnar, rävar, grävlingar, orrar och ripor. Rådjur och älgar föredrar själva riset.

2. Blåbär (Vazzinium myrtillus) växer vilt i större delen av Europa, dock inte i Medelhavsområdet. Det bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum och V. angustifolium), vilket är andra arter inom släktet. På engelska heter det europeiska blåbäret bilberry.

3. Uttrycket blåbär som används på nybörjare eller amatörer inom sport härstammar från 1960-talet. Mindre duktiga åkare i Vasaloppet stannade gärna vid stationerna med blåbärssoppa och spillde lite vid varje tillfälle så att de vid målgång såg ut som blåbär.

4. Blåbär är nyttigt på flera sätt. Det motverkar minnesförlust. En studie på möss har visat att bäret främjar hjärncellernas förmåga att kommunicera med varandra. Det anses också vara bra för synen och magen. Dessutom innehåller det nyttiga antioxidanter. Samt C-vitamin.

Läs också: Därför är blåbär nyttigt – se här

5. Blåbär kan användas på många olika vis i matlagning. Paj, saft, sylt, marmelad, kräm och soppa är några exempel. Dessutom är blåbär mångas favorit som naturella i yoghurt eller mjölk. Blåbär kan även användas inom färgning av ylle och faner.

6. Du ska inte skölja dina blåbär. Åtminstone inte förrän precis innan du ska äta dem. Vattnet gör nämligen att bären mjuknar och snabbt förstörs. Och det vill du ju undvika.

7. Rent botaniskt är blåbär ett dvärgträd med en huvudstam och grenar som bildar en bladkrona. Grenarna är kantiga och bladen äggrunda och sågtandade. Blåbäret är släkt med växter som rhododendron och azalea.

8. Blåbärssmak i förädlade livsmedel innehåller ofta inte blåbär utan smaken tas fram med en kombination av socker, majsirap, stärkelse, olja samt konstgjorda smak- och färgämnen. Låter inte så där jättefräscht. Den äkta varan smakar alltid bäst.

Läs också: Här är våra bästa recept med blåbär

Text: Bengt Isaksson