Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

8 goda hälsoskäl till varför du bör äta mer choklad

Borde du verkligen ta den där lilla chokladpralinen till kaffet efter lunchen? Eller den där rutan med choklad till TV-serien som du hängivet ser på kväll efter kväll? Självklart! Här är 8 vetenskapliga skäl till varför du bör äta mer choklad - med gott samvete.
Förbättrar din syreupptagningsförmåga

Förbättrar din syreupptagningsförmåga

Det är flavonoiderna i chokladen som gör att vi blir bättre cyklister, löpare och t ex tennisspelare. Flavonoider ökar mängden nitrit i kroppen vilket förbättrar vår syreupptagningsförmåga och därmed gör oss uthålligare, enligt en studie från Journal of the International Society of Sports Nutrition. Flavonoider är antioxidanter som finns i bland annat äggula och kakao, vilka gör att choklad med en hög kakaohalt är att föredra. Vid en studie fick några cyklister äta 40 gram mörk choklad om dagen vilket innebar att de förbättrade sin uthållighet något mer än de cyklister som fick motsvarande mängd vit choklad.

3 av 8

Läs också: Stort test av mjölkchoklad

Läs också: Ät choklad – bli mer vältränad

Källor: Sage Journal, National Center for Biotechnology Information,Karolinska institutet, och scientificamerican.com

För hälsans och miljöns skull bör du välja choklad som inte innehåller palmolja, inte ens den certifierade varianten. Produktionen av palmolja innebär bland annat att regnskog skövlas för att ge plats åt oljepalmodlingar. Detta medför i sin tur att flera arter inom djur- och växtriket inte längre har skog att leva i. Även vattenområden intill oljepalmsplantagen förstörs.

Läs mer här om varför du inte ska äta palmolja

Läs också: Julgodiset som innehåller palmolja, och det som inte gör det

Annons: