Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

8 goda hälsoskäl till varför du bör äta mer choklad

Borde du verkligen ta den där lilla chokladpralinen till kaffet efter lunchen? Eller den där rutan med choklad till TV-serien som du hängivet ser på kväll efter kväll? Självklart! Här är 8 vetenskapliga skäl till varför du bör äta mer choklad - med gott samvete.
Håller blodtrycket i schack

Håller blodtrycket i schack

Forskare vid Yale University har upptäckt att tebromin, det bittra ämnet i chokladen, kan vara det som håller blodtrycket i schack. En studie visade att personer som åt choklad hade större benägenhet att få jämnare blodtryck.

Dessutom visar en studie från Karolinska institutet och Örebro universitet att mörk choklad har mycket lite påverkan på insulinnivån, till skillnad från vit choklad och mjölkchoklad, vilket gör att även de som är överviktiga eller har diabetes också kan unna sig en bit mörk choklad utan problem.

2 av 8

Läs också: Stort test av mjölkchoklad

Läs också: Ät choklad – bli mer vältränad

Källor: Sage Journal, National Center for Biotechnology Information,Karolinska institutet, och scientificamerican.com

För hälsans och miljöns skull bör du välja choklad som inte innehåller palmolja, inte ens den certifierade varianten. Produktionen av palmolja innebär bland annat att regnskog skövlas för att ge plats åt oljepalmodlingar. Detta medför i sin tur att flera arter inom djur- och växtriket inte längre har skog att leva i. Även vattenområden intill oljepalmsplantagen förstörs.

Läs mer här om varför du inte ska äta palmolja

Läs också: Julgodiset som innehåller palmolja, och det som inte gör det

Annons: