Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 saker du inte visste om midsommar

7 saker du inte visste om midsommar

Dans kring stången och fest kring bordet – det är dags för midsommarfirandet. Här får du reda på allt du behöver veta om midsommar.

1. Midsommarmat och midsommarbuffé

Den klassiska midsommarmenyn består av sill – framförallt matjesill, gräddfil, gräslök, ost, smör, knäckebröd, färskpotatis, öl och nubbe samt färska jordgubbar. Även rostbiff, ägg, gravad lax, skaldjur i olika former samt somrig sallad är vanliga inslag på midsommarbordet. Till ätandet och drickandet är det vanligt med snapsvisor, ”Helan går” är kanske den mest kända.

LÄS OCKSÅ: Massor av tips på midsommarmat

2. Midsommarstången 

Midsommarstången är midsommarens främsta symbol. Den består av en lövad och blomprydd stång (eller påle) i form av ett kors. Seden med midsommarstång har förmodligen spritts till Sverige från Tyskland under medeltiden på 1300- och 1400-talet. De tidigaste avbildningarna av midsommarstång i Sverige har hittats i Erik Dahlbergs ”Suecia Antiqua”, utgiven på 1600-talet.

3. Midsommarkrans i håret

Att ha blomsterkrans i håret är populärt under midsommar, framförallt bland barn och ungdomar. Kransen binds med björkris eller ståltråd som bas. Sedan tillfogas blad och blommor. Och de ska naturligtsvis helst vara nyplockade från naturen, som står i blom denna tid. I gamla tider sparades kransen och lades i julbadet. Genom det hoppades bäraren få vara frisk under resten av vintern.

LÄS OCKSÅ: Buffémat – recept på rätterna för sommarfesten

4. Midsommar och alkohol

Traditionen med alkohol under midsommarfirandet gör att midsommarhelgen brukar bli en av årets jobbigaste för polisen med mycket fylleri och bråk. Många inleder också sin semester vilket gör att trafiken är tät. I statistiken är midsommarhelgen en av årets mest olycksdrabbade på vägarna.

5. Sommarsolståndet kring midsommar

Midsommarafton infaller alltid på en fredag, någon av dagarna mellan 19 och 25 juni, och alltid i anslutning till sommarsolståndet (då natten är som kortast). I år infaller midsommarafton den 24 juni och sommarsolståndet den 21 juni. Människor har sedan mycket lång tid tillbaka intresserat sig för när sommar- respektive vintersolståndet inträffar och även – på ett ungefär – kunnat räkna ut det. De över 4 000 år gamla stenmonumenten Stonehenge i England hade förmodligen att göra med beräkningar om detta. Solens makt är stor.

LÄS OCKSÅ: 7 situationer som alltid inträffar på midsommar

6. Midsommarnatten – magisk natt

Den korta och ljusa midsommarnatten ansågs magisk i det gamla bondesamhället. Den var bland annat en lämplig tid för skattjägare. Enligt sägnen skulle förtrollade skatter visa sig. Det gällde då för skattjägaren att hålla sig tyst inför den spektakulära synen. Bröt jägaren tystnaden försvann skatten tillbaka ner i jorden.

7. Sju sorters blommor

En gammal midsommartradition som levt kvar – framförallt bland barn och ungdomar – är att plocka sju eller nio sorters blommor på midsommarnatten och sedan lägga dem under huvudkudden. I drömmen ska då den blivande maken/makan visa sig, enligt folktron. Växtligheten tillskrevs även andra magiska krafter denna speciella natt. En person kunde skaffa sig god hälsa genom att rulla sig naken i midsommardaggen.