Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

7 myter om vegetarisk mat

Har du funderingar på att välja bort köttet och äta vegetariskt istället? Det finns en mängd olika myter att när det kommer till vegetarisk kosthållning. Allt från näringsbrist till att kroppen tar stryk av att utesluta kött. Vi slår hål på myterna om vegetarisk kost.
”Man äter bara sallad”

”Man äter bara sallad”

Nej, nej, nej! Det finns massor av gott att välja på som vegetarian. Bajlväxter, fullkornsprodukter, grönsaker och rotfrukter, frukt och bär, mejeriprodukter samt rapsolja och matfetter är särskilt bra för dig som äter vegetariskt.

1 av 8

Läs också: Vegetariska recept – 10 inspirerande middagar

Läs också: Vegetarisk pasta – recept

Källor: Ica.se, mittval.se, tidningenhalsa.se, New York Times, libero.se, livsmedelsverket.se

Det räcker inte att kalla sig för vegetarian i dag utan man kan faktiskt äta olika sorters vegetariskt. Blir du förvirrad? Vi reder ut begreppen.
 1. Laktovegetarianer äter inte kött, fågel eller fisk och håller sig även borta från ägg. Däremot är det fritt fram med mejeriprodukter så som mjölk, ost, keso och yoghurt.
 2. Ovo-vegetarianer äter ägg men gör precis tvärtom från laktovegetarianer och håller sig borta från mejeriprodukter. Ordet ”ovo” härstammar från det latinska ordet för ägg.
 3. Lakto-ovo-vegetarianer äter samma sak som laktovegetarianer men äter även ägg – precis som ovo-vegetarianer. Därav namnet lakto-ovo.
 4. Pescetarianer  eller vad i folkmun brukar kallas för ”Stockholmsvegetarianer” äter vegetariskt men äter även kost från havet så som skaldjur och fisk.
 5. Flexitarianer äter kött men försöker hålla sig borta från det i största möjliga mån. Äter du fortfarande kött men vill minska på intaget? Inför en köttfri måndag! Eller varför inte en köttfri vecka per månad?!
 6. Pollotarianer äter precis som lakto-ovo-vegetarianer men också kyckling.
 7. Pesco-pollo-vegetarianer äter samma saker som lakto-ovo-vegetarianer men också kyckling samt fisk och skaldjur.
 8. Klimatarianer tänker mer klimatsmart när de väljer sin vegetariska kost och utgår från att äta mat som orsakar mindre utsläpp. Man väljer mycket närodlat så maten slipper transproteras långa sträckor.
 9. Veganer äter enbart mat från växt- och svampriket.
 10. Frukterianer äter i princip bara frukter, frön, bär och nötter. Men det går även att äta vissa grönsaker som botaniskt sätt är frukter.
Annons: