Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 livsmedel du inte ska äta efter utgångsdatum

Nu i sommartider när det är varmt ute och vi äter mycket mat utomhus är det extra viktigt att vara försiktig med maten och hur den äts och förvaras. Mat som bärs in och ut, och får stå i olika temperaturer kan göra maten dålig. Därför är det viktigt att hålla koll på hur maten luktar och ser ut innan du äter den.
Mjukostar som creme cheese & liknande

Mjukostar som creme cheese & liknande

Mjukost som getost, creme cheese och andra mjukostar ska man vara försiktig med efter att sista förbrukningsdag passerat. Kolla om osten börjat mögla eller börjar lukta illa, och har varit öppnad i mer än en vecka. Då kan det vara läge att kasta den osten.

Läs också: Frukterna du förvarar helt fel 

1 av 7

Läs också: Så undviker du att bli magsjuk på semestern

Det är en skillnad mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Många livsmedel kan du absolut äta efter utgångsdatum, viktigast är att lukta, smaka lite grann och se hur maten ser ut innan du slänger mat. Men efter sista förbrukningsdag kan maten ha blivit dålig och farlig att äta, så då ska den slängas. Matsvinn är ett stort problem och vi bör alla göra vad vi kan för att inte kasta bra mat i onödan.

Källa: Readers digest/Livsmedelsverket 

Annons: