Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Så får du till den perfekta grillkvällen

Så får du till den perfekta grillkvällen
När värmen kommer plockar svenskarna fram grillen, men det finns ett par saker att tänka på inför sommarens grillstunder. Karin Fransson, kock, krögare och medlem i juryn för Årets kock, ger sina bästa tips!

1. Glöden
Tricket är att fördela kolet på rätt sätt, det vill säga det mesta i mitten och lite mindre åt sidorna. När köttet eller fisken väl är klar, lägger Karin Fransson det åt sidan, ett enkelt sätt att behålla värmen. Hon tipsar om grilltändare som läggs in i kolbädden och tänder upp den inifrån, utan kemikalier.
– Det är mer hälsosamt än tändvätska. Och så är det viktigt att vänta ut kolet så att det blir en jämn och fin glöd, ungefär 20 minuter tar det.

2. Temperatur
Arbeta med rumstempererade ingredienser. Läggs kallt kött på grillen blir värmefördelningen ojämn med en bränd yta och ett rått innandöme. Låt marinaden torka in först innan köttet eller fisken läggs på grillen. Annars finns risk för att fettet i marinaden tar eld och ger en svart yta.

3. Tillbehör till fisken
Använd tillbehör vid grillning av fisk.
Karin Fransson tipsar om grillpannor som gör att fisken inte bränns fast, ett alternativ är att använda halster – det fungerar särskilt bra till hela fiskar.
– Men personligen gillar jag bäst att göra fiskpaket. Då lägger jag fisk, exempelvis lax eller torsk, med örter, smör, vitt vin, citron och primörer som späda morötter och halverade salladslökar i ett foliepaket. En portion tar ungefär 10-15 minuter att tillaga på grillen.

4. Spara pepparn
Peppra inte under grillningen, då bränns pepparn upp och ger en besk smak. Peppra efteråt i stället.

5. På med locket
Direkt maten har lagts på grillen ska locket på, tycker Karin Fransson. Låt köttet ligga på grillen i ungefär fem till sju minuter innan det vänds. Det är viktigt med en liten springa så att röken kan stiga upp.
– Med locket får man ett fint grillmönster och köttet blir mört och gott. Locket är särskilt bra så här på våren då det blåser och är lite kallt. Värmen behålls kvar.

6. Närproducerat
Handla gärna närproducerat kött, till exempel från gårdsbutiker. Karin Fransson menar att vi som konsumenter behöver höja vårt medvetande om hur köttet är producerat, det vill säga hur djuret har haft det och hur slakten har gått till.
– Vi är nästan skyldiga att visa våra barn hur maten kommer till. Svenskt kanske kostar en tia mer, men det är det värt.

7. Välja kött
Välj inte för magert kött, det blir bara torrt och tråkigt. När Karin Fransson tillagar kött föredrar hon entrecote då den har insprängt kött, vilket ökar saftigheten.

Läs också: Här hittar du fler goda grillrecept