Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

7 goda viner till påskbuffén

7 goda viner till påskbuffén
Påsk är inte bara mat, fjädrar, ägg och kycklingar! Drycken är också viktig! Här tipsar experten Jens Dolk om 7 goda viner till påskbuffén!

Vin-till-pask-Riesling-kabinett
Loosen Riesling Kabinett Old Vines 2013 (5369) Mosel, Tyskland, 115 kr
Supergott till gravlaxen med hovmästarsås. Halvtorrt vin med sötaktig honungs- och päronton som blandas med mineralig, frisk nästan lät spritsig citrussyrlighet. Testa skall du se – även om du tillhör de som hävdar att du inte gillar halvtorra viner.
Betyg: 5 av 5

Vin-till-pask-hills-riesling
100 Hills Riesling Trocken 2014 (72613) Rheinhessen, Tyskland, 115 kr
Ekologisk rielsing med härlig kombination av sötmogna aprikostoner och läskande limesyrlig friskhet. Lite mindre sötma än den ovan – vilket gör den kul att testa parallellt. Måste beställas på Systembolaget – men värt besväret.
Betyg: 5 av 5

saint

Saint Clair Riesling 2013 (6456), Marlborough, Nya Zeeland, 101 kr
Riesling från Nya Zeeland. Kul med viner från flera olika länder om man provar flera viner parallellt.  Vinet har lätt sötaktig druvighet i päronstil ihop med limens syrlighet.
Betyg: 5 av 5

Vin-pask-laroche
Laroche Bourgogne Réserve 2014 (5621), Bourgogne, Frankrike, 119 kr
Till den inkokta laxen med ägg och majonnäs. Vin på druvan chardonnay som fatlagrats men i en frisk och stram stil med citrustoner och guläpplighet.
Betyg: 4 av 5

Vin-till-pask-Barbera
Barbera d’Alba Superiore, G.D. Vajra 2013 (23071) Piemonte, Italien, 189 kr
Till lammsteken. Lättare vin i elegant stil med kärniga, körsbäriga toner, örtighet och syrlig avslutning. Smakrik men ändå utan att bli för ”musklig” och kraftfull. Kostar en slant men ack så god.
Betyg: 5 av 5
Fleur
Fleur du Cap Shiraz Grenache Cinsault , 2014 (22381) Western Cape, Sydafrika, 100 kr
Gillar du snarare viner som bjuder på sötmogen mörk bärighet – också gott till lammstek. Från Sydafrika, men druvblandningen är ett klassiskt ”recept” från Sydrhone. Mörk björnbärig solmogen bärighet, fattoner och kryddighet.
Betyg: 4 av 5

Vin-till-pask-brachetto
Brachetto d´Acqui Braida 2015 (6260) Piemonte, Italien, 375ml, 85 kr
Jag har skrivit om detta förut. Men jag har verkligen snöat in på detta vin. Gör en härlig bärig dessert med hallon, blåbär, vinbär – detta blir klockrent till. Pärlande vin med rödbäriga hallontoner. Inte så sött som många andra dessertviner.
Betyg: 5 av 5

Läs också: Lådvin – 10 goda vinterboxar!

Läs också: Påsköl – här är de bästa!

Text: Jens Dolk