Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

6 intressanta saker om palt

Den 13 juli firas Paltdagen, vilket ger alla paltälskare en extra anledning att hugga in på sin favoritpalt. Här är 6 intressanta saker om palt!
Vad är palt?

Vad är palt?

Palt är norrländsk husmanskost i form av deg- eller potatisbullar, traditionellt fyllda med fläsk, som kokas i saltat vatten.

1 av 6

Läs också: Enkelt recept på palt

Läs också: Niklas Ekstedts kroppkakor

Källor: Vinguiden, Paltakademin

De två rätterna är besläktade, men skiljer sig något åt.

Palt ska enligt tradition tillagas på rå riven eller mald potatis, medan man till kroppkakorna även kan använda kokt potatis.

Palt ska normalt sett inte heller innehålla lök eller ägg, vilket man ofta använder till kroppkakor.

Som med all husmanskost med anor varierar recept och smak mellan såväl individer som regioner, och alla sätt är ”rätt” när det kommer till att tillaga och servera rätten i fråga. För både palt och kroppkakor finns det bara en regel som gäller – njut av dem!

Källor: Vinguiden, Paltakademin

Annons: