Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

6 grönsaker du enkelt kan odla på balkongen

Gott, miljösmart och bra för din ekonomi. Att odla egna grönsaker på balkongen är både enkelt och bland det bästa du kan göra för dig och vår jord. För godare gurka, potatis och tomater finns inte än den man odlat själv! Här är 6 grönsaker som är enkla att odla på balkongen.
Potatis

Potatis

Odla potatis på balkongen låter kanske orimligt men det går hur bra som helst. har du bara en stor hink som inte släpper igenom ljus, eller en svart säck kan du starta din odling på balkongen.

Börja med att förgro eller inhandla bra sättpotatis. Den sätter du sedan i en hink med bra dränering och näringsrik jord. Är det fortfarande frostnätter låter du potatishinken stå inomhus på ett varm ställe.

När blasten börjar skjuta i höjden fyller du på med mer jord, för att skydda knölarna från ljus, och ser till att din potatis får ett soligt läge på balkongen. Undvik dock längre tid i direkt solljus. Den första potatisen är klar efter cirka två månader. Stick ner fingrarna i din odling för att hålla koll på storleken och bestämma dig för om den behöver mer tid under jorden.

2 av 6

Läs också: Förbered din odling på liten yta – steg för steg

Läs också: Så odlar du potatis i hink

Läs också: Så odlar du i pallkrage – steg för steg

Jord och krukor väger en hel del så tänk på det när du planerar din balkongodling.

Känner du dig osäker på hur mycket vikt din balkong tål ska du kontakta föreningen/hyresvärden innan du drar igång.

Blanda gärna grönsaksodlingen med blommor. Då får dina odlingar hjälp av pollinerare som kommer på besök.

reser du bort på semester över sommaren är det smart att odla saker som inte ska skördas just då. Kanska satsa på rädisor i juni och potatis i augusti?