Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

6 grönsaker du enkelt kan odla på balkongen

Gott, miljösmart och bra för din ekonomi. Att odla egna grönsaker på balkongen är både enkelt och bland det bästa du kan göra för dig och vår jord. För godare gurka, potatis och tomater finns inte än den man odlat själv! Här är 6 grönsaker som är enkla att odla på balkongen.
Odla tomat på balkongen

Odla tomat på balkongen

det är lätt att odla tomater på balkongen. hemligheten är att välja rätt sorts tomater som passar i en kruka. Busktomater är vad du ska satsa på för att kunna njuta av solmogna tomater.

Så ett frö som får växa till sig några centimeter. Skola sedan om den i en större kruka med luftig jord. När den börjar skjuta iväg på höjden är det bra att toppa den så den växer sig kraftig istället. När tomaten ska ställas ut på balkongen bör den stå i enkruka som rymmer minst 10 liter plantjord som gärna får blandas med t ex kogödsel. Senare under sommaren kan den behöva lite extra näring.

Tomaten behöver mycket sol för bästa smak men de första dagarna bör den få stå i skugga och anpassa sig till sitt nya liv ute på balkongen. vattna regelbundet men se upp så plantan inte står i vatten för då kan den ruttna.

Odlar du även potatis på balkongen bör du se till att tomaterna inte står nära den odlingen då de kan drabbas av potatismögel.

1 av 6

Läs också: Förbered din odling på liten yta – steg för steg

Läs också: Så odlar du potatis i hink

Läs också: Så odlar du i pallkrage – steg för steg

Jord och krukor väger en hel del så tänk på det när du planerar din balkongodling.

Känner du dig osäker på hur mycket vikt din balkong tål ska du kontakta föreningen/hyresvärden innan du drar igång.

Blanda gärna grönsaksodlingen med blommor. Då får dina odlingar hjälp av pollinerare som kommer på besök.

reser du bort på semester över sommaren är det smart att odla saker som inte ska skördas just då. Kanska satsa på rädisor i juni och potatis i augusti?