Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 tips på hur du grillar säkert

Grillsäsongen sträcker sig året runt om man vill men de allra flesta tar fram grillen när våren kommer. För att njuta av grillat är det viktigt att tänka på säkerheten - både för de som grillar och naturen runt omkring. Här är 5 tips på hur du grillar säkert.
Respektera eldningsförbud

Respektera eldningsförbud

Om det är eldningsförbud innebär det i princip att du inte får använda öppen låga utomhus. Kontrollera på din kommuns hemsida vilka regler som gäller beroende på brandrisk och vilka eventuella undantag som finns för exempelvis trädgårdsgrillar.

Brandingenjör Lars Brodin rekommenderar appen ”Brandrisk ute” där du kan se om det är eldningsförbud eller inte. Och finns inga undantag från eldningsförbudet på din kommuns hemsida gäller eldningsförbud överallt, alltså även hemma på tomten och då får man heller inte grilla.

1 av 5

Läs också: Grillguide – här är bästa grillen för dig

Läs också: Här är 8 grillmisstag du inte vill göra

Källa: Brandskyddsföreningen

Är du utomhus bör du ha en vattenslang eller hink/hinkar med vatten nära till hands när du grillar. Släck elden med vatten.

Brandingenjör Lars Brodin rekommenderar också att man har en pulversläckare på 6 kg hemma för att snabbt och effektivt kunna släcka bränder. En pulversläckare behöver laddas om var 10:.e år, en skumsläckare var 5:e år. Håll också koll på trycket så att manometern (tryckmätaren) alltid står på grönt.

En pulversläckare släcker all typ av eld, även större lågor, en skumsläckare behöver nå fram till eldhärden för att släcka elden.

√ Brandvarnare: I ett hem ska det finnas minst 1 brandvarnare/per 60 kvm. Placera brandvarnaren i anslutning till sovrum och hall, helst i alla boendeutrymmen. Det är fastighetsägarens ansvar att det finns brandvarnare när du flyttar in men ditt ansvar att underhålla den/byta batterier eller byta ut den om den slutar fungera.

Lars Brodin rekommenderar också att man alltid köper brandskyddsutrustning i butik.

Annons: