Logga in här

5 tips när du ska röka kött och fisk på grillen!

5 tips när du ska röka kött och fisk på grillen!
Att röka kött, fisk eller grönsaker i grillen är superlätt och blir fantastiskt gott. Här är våra 5 bästa tips för att lyckas!
 1. Blötlägg innan.
  Blötlägg rökflisen eller rökspånen ungefär en halvtimme innan du sätter igång. Testa att blötlägga spånen eller flisen i öl för en mustigare smak. Lägg sedan spånen direkt på kolen eller briketterna.
 2. Använd en skål med vatten!
  Maka ut kolen runt kanterna och ställ en skål med vatten i mitten när du tänder grillen för att hålla rätt temperatur när du röker på grillen. Tänk på att temperaturen sjunker snabbt om du öppnar grillen.

  Här är bästa receptet på ljummen potatissallad till grillat!

 3. Smaksätt med spån.
  Träet fungerar som krydda när du röker på grillen. Testa dig fram! Spån eller flis från äppelträd eller körsbärsträd ger en mild och god röksmak till exempelvis rökning av fläskfilé.
 4. Håll rätt temperatur!
  Precis som med matlagning är temperaturen jätteviktig. Ha en ugnstermometer till hands och använd ventilerna, eller fyll på med nya briketter om det blir för varmt. Om du har en skål med vatten i mitten kan du fylla den med kallt vatten för att sänka temperaturen.

  Gör en kall variant av bearnaisesås till köttet!

 5. Vinäger för mer röksmak.
  Den mesta röken samlas kring rökflisen eller röklådan. Ju närmare rökflisen som din fläskfilé, räkor eller fisk ligger, desto mer röksmak suger den åt sig. Vill du ha extra mycket röksmak? Testa att pensla med äppelcidervinäger.

Källor: Grilla.nu Dn.se Webergrill.se Barbeque.se