Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

5 saker du inte visste om svagdricka

Kopparbergs svagdricka är ett av flera alternativ till julmaten.
Svagdricka är vanligt på julbordet.
Must, öl, snaps – och svagdricka. Det sistnämnda är vanligt både vid påsk och jul, men vad är det egentligen? Här är fem saker du kanske inte visste om svagdricka.

Låg alkoholhalt

Drycken svagdricka är en jäst maltdryck med en låg alkoholhalt, nu är det vanligast att den har en alkoholhalt på cirka 0,8 procent. Den finns också en variant med alkoholhalt om cirka 2,0 volymprocent.

Smaksatt med socker och sirap

Svagdricka är smaksatt med humle, socker, sirap och sackarin. Smakmässigt beskrivs den som en blandning av sockerdricka och mörk öl. Svagdricka är också opastöriserad och överjäst.

Förr bryggde man svagdricka hemma

Svagdricka var vanligt att förr brygga i hemmen, och på 1800-talet började flera bryggerier att tillverka drycken. I mitten av 1800-talet ska det ha funnits runt 1000 svagdrycksbryggare i Sverige, och i början av 1900-talet ska konsumtionen varit cirka 35 liter per år och capita.

Vanligt på julbordet

Inte längre en klassiker på julbordet, men den finns kvar – främst av tradition. Drycken är vanligast förekommande runt jul, och då också lättaste att få tag i butiker. Förr var den vanlig att dricka till maten främst i södra Sverige, och blandades då med mjölk.

Kan kokas och blandas med brödbitar

Om man kokar svagdricka och blandar med brödbitar eller gröt kallas det för drickasupa eller ölsupa. Man kan också blanda svagdrickan med mjölk och få en drickablandning.