Logga in här

5 saker du behöver för att göra riktigt gott kaffe

5 saker du behöver för att göra riktigt gott kaffe
En god kopp kaffe slår det mesta. Vissa gillar en slät kopp, andra en krämig cappuccino och ytterligare några föredra kanske en espresso på stående fot. Oavsett vilken kaffetyp du är finns det några genvägar till att skapa en riktigt god kopp. Mitt kök tipsar här om 5 köksprylar som fixar det allra bästa kaffet.

Visst är det intressant hur olika kaffe kan smaka, även om man använder samma sort, år efter år. En anledning till det är bland annat vattnet. Brygger du en kopp i norra Sverige smakar den sannolikt inte likadant om du gör den på samma sätt, med samma kaffe i till exempel södra Sverige. Och det beror på vattnet. Olika mjukhet och ph-värde i vattnet påverkar nämligen smaken.

Men oavsett var du bor, och hur ditt vatten smakar, finns det några kaffeprylar du bör ha hemma för att ge dig själv den där riktigt goda koppen kaffe. Mitt kök tipsar här om 5 köksprylar du behöver för att göra riktigt gott kaffe.

Annat som påverkar ditt kaffe är maskinen det tillreds i. Har den många år på nacken och sällan rengjorts ordentligt sätter det sina spår i smaken.

Kaffekvarn

En kaffekvarn kanske upplevs som lite onödig men har man väl börjat mala sitt kaffe är man såld. Det finns elektriska och manuella kaffekvarnar i varierande storlek och med olika effekt. De flesta kvarna mal kaffe till både espresso och bryggkaffe. Mitt kök har valt ut 3 favoriter:

Wilfa WSCG2

Foto: Wilfa/Bagaren&Kocken

Annons: Kaffekvarn med timer och 35 olika malningsgrader från Wilfa, Bagaren & Kocken. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Melitta Molino

Foto: Melitta/adlibris

Annons: Kaffekvarn med 17 olika malningsgrader, Melitta, Adlibris. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Artisan kaffekvarn

Foto: KitchenAid/Kitchentime

Annons: Kaffekvarn med 15 olika malningsgrader från KitchenAid, Kitchentime. Läs mer och köp här. (Extern länk)

Kaffemaskin – kaffebryggare och espressomaskin

Gillar du bryggkaffe är en hållbar kaffebryggare av god kvalitet väl värd att investera i. Detsamma gäller om du föredrar en espresso eller gillar att trolla fram caffè macchiato eller cappuccino till frukost, då ska du leta efter en bra espressomaskin. Oavsett vilken kaffetyp du är, kanske föredrar du presskaffe, ska du välja en produkt som är lätt att använda och rengöra.

Moccamaster KBG962AO

Foto: Moccamaster/Cervera

Annons: Kaffebryggare, finns i flera färger, med bryggtemperatur på 92-96 grader, från Moccamaster, Cervera. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Pressokanna Artisan KitchenAid

Foto: KitchenAid/Köketsfavoriter

Annons: Pressokanna i rostfritt stål från KitchenAid, Kökets favoriter. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Espressomaskin ECAM 21.117.B Magnifica S

Foto: DeLonghi/Kitchentime

Annons: Espressomaskin med mjölkskummare från De´Longhi, Kitchentime. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Mjölkskummare

Många vill ha sitt kaffe svart, punkt slut. Andra gillar att addera krämigt skummad mjölk till sin kopp. Här finns ett stort utbud av både automatiska och manuella mjölkskummare som hjälper dig trolla fram lent och varmt mjölkskum. Priserna skiljer sig ganska mycket mellan de olika produkterna så fundera på hur ofta du vill skumma mjölk och vilket utrymme du har i ditt kök.

Krups XL2000

mjölkskummare

Foto: Krups/Bagaren och kocken

Annons: Automatisk mjölkskummare i rostfritt stål från Krups, Bagaren och Kocken. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Bialetti Induktion 1000

mjölkskummare

Foto: Bialetti/Kitchentime

Annons: Mjölkskummare, även kallad cappuccinatore, i rostfritt stål. Fungerar på alla typer av spisar. Från Bialetti, Kitchentime. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Latteo mjölkskummare

mjölkskummare

Foto: Bodum/Designonline

Annons: Manuell mjölkskummare i glas från danska Bodum, Designonline. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Mjölkskummare Krom

mjölkskummare

Foto: Aerolatte/Confidentliving

Annons: Mjölkskummare i form av en mini-visp. Enkel att rengöra och tar lite plats. Från Aerolatte, Confidentliving. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Kaffeburk

Vissa förvarar sitt kaffe i kylskåp, andra låter det stå framme i en snygg burk. Genom att hälla över ditt kaffe i en burk blir det enklare att måtta men vill du bevara smaken lite mer långvarigt kan du istället ställa ner hela förpackningen i burken. Hur du än väljer att förvara ditt kaffe så gör en snygg kaffeburk köket lite finare och en kopp kaffe ännu närmare till hands.

Kaffeburk Blad

kaffeburk-klong

Foto: Klong/Åhléns

Annons: Kaffeburk i rostfritt stål med tillhörande sked från Klong, Åhléns. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Mumin Trädgård Kaffeburk Vit

mumin-kaffeburk

Foto: Martinex7Adlibris

Annons: Kaffeburk med Mumin-motiv från Martinex, Adlibris. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Almedahls Picknick Kaffeburk

kaffeburk-almedahls

Foto: Almedahls/Kökets favoriter

Annons: Kaffeburk i plåt med Marianne Westmans mönster ”Picknick” från Almedahls, Kökets favoriter. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: Här är 11 köksprylar med Mumin-motiv

Kaffekoppen

En fin kopp som är skön att hålla i och god att dricka ur gör stor skillnad på smakupplevelsen. Vi är många som har vår ”favoritkopp” när vi dricker vårt kaffe och har du ännu ingen hittar du här tips på härliga kaffekoppar.

Kopp Swedish Grace Snö 16 cl

kaffekopp Swedish grace

Foto: Rörstrand/Åhléns

Annons: Kaffekopp, Swedish Grace från Rörstrand, Åhléns. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Arabia Tuokio Kaffekopp 26 cl

Arabia kaffekopp

Foto: Arabia/Adlibris

Annons: Kaffekopp Tuokio från Arabia, Adlibris. Läs mer och köp här!  (Extern länk)

Kopp Lilla Videung Elsa Beskow

Elsa Beskow kaffekopp mugg

Foto: Designtorget

Annons: Kaffekopp eller mugg utan öra formgiven av Catharina Kippel, från Designtorget. Läs mer och köp här! (Extern länk)

Läs också: 5 redskap du behöver för att lyckas med ditt brödbak

Vilka bönor ska man välja?

Pröva dig fram, smaken är individuell och alla kaffesorter faller inte alla i smaken. Utgå från om du gillar ett mörkare eller ljusare kaffe så blir urvalet lite mindre.

Annat som påverkar ditt kaffe är maskinen det tillreds i. Har den många år på nacken och sällan rengjorts ordentligt sätter det sina spår i smaken.

OBS! Att producera kaffe* kräver enorma mängder vatten. Var därför sparsam med ditt kaffe – gör bara så mycket du dricker upp. Får du ändå kaffe över kan du frysa in det och göra svalkande kaffedrinkar av vid ett annat tillfälle.

*För att producera en kopp kaffe går det åt ungefär 140 liter vatten. Källa: WaterAid